Lievance sú vždy obľúbenými raňajkami, ale sladký jablkový topping zaradí tieto krásky do inej ligy. Jablká sú jednoducho dokonalou surovinou, čo dokladajú aj tieto recepty na jablčné torty v 4 dokonalých prevedeniach!
Čo budeme potrebovať
- 3 veľké vajcia
- 300 g hladkej múky
- 150 g krupicového cukru
- 100 ml mlieka
- 1 lyžica slnečnicového oleja
Na karamelizované jablká
- 50g masla
- práškový cukor
- 3 olúpané jablká (nakrájané)
- 100 ml vaječného likéru Advocaat (alebo iný vaječný likér)
- ľahko vyšľahaná hustá smotana
Postup
- Vo veľkej mise rozšľahajte vajcia, pridajte múku, cukor a mlieko a ušľahajte do hladka. Cesto by malo byť dostatočne husté, aby pomaly padalo z lyžice.
- Na panvici rozohrejte na strednú teplotu trochu slnečnicového oleja.
- Pridajte cesto a pečte lievance.
- Lievance môžete otočiť, keď bublinky vystúpia na povrch.
- Lievance otočte a varte asi dve minúty.
- Pre karamelizované jablká rozohrejte maslo v malom hrnci na strednú teplotu. Pokiaľ sú vaše jablká veľmi kyslé, pridajte do masla trochu práškového cukru a varte, kým sa cukor nerozpustí.
- Pridajte nakrájané jablká a za občasného miešania varte do mäkka a zlatisto hnedej farby.
- Nalejte polovicu Advocaata a nechajte prebublať a zredukovať.
- Lievance podávajte preliate jablky, posypané práškovým cukrom a zostávajúcim Advocaatom s kopčekom šľahačky.
Vaječný likér si môžete vychutnať aj v špeciálnom nápoji známom ako Affogato! Stačí vám iba dve ingrediencie! Aké sa dozviete v našom článku o tomto lahodnom talianskom nápoji .