Trúfame si tvrdiť, že toto je najlepšia sekaná, akú ste kedy mali! Navyše je jednoduchá na prípravu a omáčka zo šampiňónov ju povyšuje o ďalšiu úroveň vyššie.
Čo budete potrebovať
- olej v spreji na vymazanie plechu na pečenie
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (85 % chudého)
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 šálka nakrájanej žltej cibule
- 1 šálka ochutené Panko strúhanky
- ½ šálky paradajkovej omáčky plus 3 ďalšie lyžice
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 3 lyžice balzamikového octu
- 1 lyžica čerstvého nasekaného tymiánu
- 1 lyžica čerstvej plocholistej petržlenovej vňate, nasekané
- ¼ šálky strúhaného parmezánu
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
Na omáčku:
- 3 lyžice masla
- ¼ šálky nakrájané šalotky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 230 g šampiňónov nakrájaných na plátky
- 1 lyžička worcesterskej omáčky
- ¼ šálky hladkej múky
- 3 lyžice balzamikového octu
- 2 šálky hovädzieho vývaru
- 1/8 lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžica čerstvej plocholistej petržlenovej vňate, na ozdobu (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Postriekajte olejom v spreji plech vyložený papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešajte hovädzie mäso, bravčové mäso, cibuľu, strúhanku, ½ šálky paradajkovej omáčky, vajcia, worchesterskú omáčku, 2 lyžice balzamikového octu, tymian, petržlenovú vňať, syr, soľ a korenie.
- Všetky ingrediencie miešajte čistými rukami, kým sa úplne nepremiešajú.
- Vypláchnite chlebovú formu (20 x 10 cm) vodou a do mokrej formy vložte mäsovú zmes.
- Formu opatrne preklopte na vymastený plech.
- Pečte 50 minút.
- Medzitým zmiešajte 3 lyžice paradajkovej omáčky s 1 lyžicou balzamikového octu.
- Dajte bokom.
- Po 50 minútach sekanú vyberte z rúry, potrite vrch pripravenú paradajkovou omáčkou a vráťte do rúry dopiecť ďalších 20 minút.
- Časť omáčky si po dopečení nechajte na ďalšie potretie.
- Vo veľkej panvici rozpustite maslo na stredne vysokom plameni.
- Pridajte šalotku a restujte do mäkka, asi 2 až 4 minúty.
- Pridajte cesnak a restujte ďalšiu 1 minútu.
- Pridajte šampiňóny a worcesterskú omáčku a varte odkryté za občasného miešania, kým ľahko nezhnednú a nepustia tekutinu, asi 8 minút.
- Vmiešajte múku.
- Varte 3 až 4 minúty.
- Pridajte balsamico a potom vývar.
- Pomaly duste a miešajte do zhustnutia, asi 4 až 5 minút.
- Dochuťte soľou a korením.
- Udržujte v teple na miernom ohni.
- Sekanú preložte na tanier a nakrájajte.
- Pokvapkajte šampiňónovou omáčkou.
- V prípade potreby ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?