Chutné šťavnaté mäso plnené hubami, šunkou, údeným syrom, varenými vajcami, mrkvou a kyslou uhorkou sa stane vašim obľúbeným pokrmom, ktorý budete servírovať pokojne aj tým najnáročnejším hosťom. Skvele sa hodí aj na slávnostnú večeru!
Čo budete potrebovať
Na sekanú:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (85 % chudého)
- 500 g mletého bravčového mäsa (80%-85% tuku)
- 1 cibuľa, nastrúhaná alebo najemno nakrájaná
- 2 lyžice sušenej saturejky
- 2 lyžičky rímskej rasce
- 2 lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžičky soli
- 2 vajcia
- 2 plátky chleba bez kôrky
- 50 g mlieka (na namočenie chleba)
- 1 bielok
- 1 lyžica múky
- 1-2 lyžice olivového oleja
- hrsť strúhaného syra (voliteľne)
Na náplň:
- 2-3 mrkvy, uvarené a nakrájané na dlhé tyčinky
- 5-6 nakladaných uhoriek
- 4 varené vajcia
- 100 g údené mozarely, nastrúhané
- 200 g restovaných húb
- 100 g údené šunky, nakrájané na kocky
Na pečenú zeleninu:
- 500 g šalotky
- 500 g mrkvy
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Z plátkov chleba odstráňte kôrku a nakrájajte chlieb malé kúsky.
- Namočte ich do mlieka a nechajte zmäknúť.
- Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso, korenie, nastrúhanú cibuľu, vajcia a namočený chlieb.
- Nechajte 1/2 – 1 hodinu odležať v chladničke.
- Zatiaľ čo mäso odpočíva, uvarte mrkvu (potrvá to asi 15 minút), sceďte a nakrájajte na dlhé tyčinky.
- Súčasne uvarte vajcia (8 minút), olúpte a nechajte vcelku.
- Huby orestujte na troche oleja, soli a korenia.
- Nakrájajte šunku a uhorky.
- Údenú mozzarellu nastrúhajte alebo nasekajte.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Mäso rozprestrite na papier na pečenie do obdĺžnikového tvaru (približne 30 x 25 cm), kým nebude hrubé asi 1 cm.
- Ingrediencie na náplň začnite vrstviť doprostred pozdĺž dlhej strany obdĺžnika: na dno položte restované šampiňóny, pridajte nastrúhaný syr, nakrájanú šunku a nakrájané uhorky.
- Náplň trochu sploštite a položte na ňu jedno po druhom olúpané varené vajcia.
- Z oboch strán vajec pridajte varenú mrkvu.
- Pomocou papiera na pečenie naberte mäso z oboch strán a vytvarujte do tvaru polena.
- Pomocou prstov utesnite všetky medzery.
- Sekanú položte švom dole na vymastený pekáč.
- Bielok zmiešajte s 1 lyžicou múky a potrite mäso.
- Pokvapkajte olivovým olejom a osoľte.
- Šalotku rozštvrťte, mrkvu nakrájajte na silné tyčinky a pridajte do pekáča po oboch stranách sekané.
- Do pekáča pridajte olej, soľ, korenie a asi 1 šálku vody.
- Pečte cca 45 minút, vyberte, posypte posekanou syrom (voliteľne) a vráťte do rúry na ďalších 10 minút.
- Pred krájaním nechajte mäso 10-15 minút odpočinúť (aby sa vo vnútri zachovala šťava).
- Podávajte s pečenou zeleninou, šalátom alebo inou prílohou podľa výberu.