Tento recept na kelové fašírky je tak jedinečný, že si ho budete chcieť pripravovať stále dookola. Hovädzie pokojne môžete vymeniť za bravčové mäso a čerstvé brusnice pokojne za plechovku konzervovaných alebo mrazených. Ako dezert podávajte sladké ovocné knedle , ktoré sú pre toto hlavné jedlo, ako stvorené.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg mletého hovädzieho
- 1 stredná cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 lyžica semienok feniklu (mletá)
- 1 lyžica nadrobno nasekaného rozmarínu
- 1 kus chleba (hrubo nakrájaný alebo natrhaný)
- 60 ml mlieka
- 2 vajcia
- 1 ½ lyžičky soli
- mleté korenie
- 300 g brusníc
- 70 g hnedého cukru
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžička čínskeho korenia piatich chutí
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 80 g masla
- ½ hlávky kelu
- olivový olej
- soľ
- 100 g jemne nastrúhaného Pecorina
- 30 g nasekanej čerstvej talianskej petržlenovej vňate
Postup
- Vo veľkej miske zmiešajte hovädzie mäso, cibuľu, cesnak, fenikel, rozmarín, chlieb, mlieko, vajcia, soľ a korenie.
- Dobre premiešajte, aby sa úplne spojili.
- Veľkú panvicu dajte na platňu.
- Opečte malý kúsok zmesi, aby ste skontrolovali, že vám korenie vyhovuje.
- Ak ste s korením spokojní, vytvorte zo zmesi mäsové fašírky.
- Pridajte na panvicu a opečte zo všetkých strán.
- Po orestovaní pridajte brusnice priamo do panvice spolu s hnedým cukrom, sójovou omáčkou, korením a octom. Pridajte aj štipku soli.
- Nechajte zľahka prevariť, kým sa brusnice nerozpadnú. Omáčku ochutnajte a podľa potreby dochuťte.
- Kel rozpoľte a každý list pokvapkáme olivovým olejom. Dajte na rozpálenú grilovaciu panvicu a opekajte dve minúty, kým sa okraje nespália, ale vnútro bude stále chrumkavé a svieže.
- Zložte z grilu a položte na tanier.
- Kelové listy pokvapkajte červeným vínnym octom a dochuťte soľou.
- Pridajte mäsové guličky a omáčku na tanier a dochuťte soľou, pecorínom a petržlenovou vňaťou.
K tomuto receptu sa najlepšie hodí kvalitná hlboká panvica , a to najmä kvôli tomu, že potrebujete uvariť ako karbonátky, tak omáčku na jednom mieste. Pozrite sa na našu recenziu a vyberte si tú správnu aj k vám do kuchyne.