Skúste aj tieto kelové fašírky s mäsom, ako ich pripravujú v Poľsku. Chuť je lahodná, jemná a napriek tomu intenzívna. Kel je v poľskej kuchyni mimoriadne obľúbený, pretože je ľahko dostupný a lacný. Veľkým bonusom je, že sa ľahko nepokazí a dá sa dlho skladovať. Placky zo kelu podávajte so zemiakovou kašou podľa našich receptov .
Čo budeme potrebovať
- 450 g mletého bravčového mäsa
- 450 g nakrájaného kelu
- 4 lyžice zemiakového alebo kukuričného škrobu
- 2 vajcia
- 1 cibuľa
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- 400 ml pasírovaných paradajok
Postup
- Olúpte a nakrájajte cibuľu.
- Kel umyte a nakrájajte nadrobno.
- Mleté bravčové mäso zmiešajte s cibuľou, kelom, vajcami, zemiakovým škrobom, soľou a korením.
- Začnite tvoriť mäsovo-kelové guličky.
- Robte to mokrými rukami. Najlepšou technikou je naplniť misku vodou a ponoriť do nej ruky zakaždým, keď tvoríte karbonátok.
- Mäsové guličky môžete urobiť väčšie alebo menšie, záleží na vás.
- Mäsové guličky opečte na oleji asi 2-3 minúty z každej strany.
- Vložte ich do hrnca a zalejte paradajkovou šťavou.
- Priveďte do varu, znížte teplotu a varte asi 5–10 minút.
Aké ďalšie mäso je možné použiť v recepte na kapustové fašírky?
Recept na fašírky z kelu tradične používa mleté bravčové mäso. To je to, čo dáva pokrmu charakteristickú chuť. Môžete však použiť hovädzie, teľacie alebo hydinové mäso. Niektorí sa dokonca rozhodnú použiť zmes mäsa.
Ako poznám, že sú mäsové guličky uvarené?
Mäsové guličky získajú pri smažení zlatohnedú farbu. Pokiaľ vezmete vidličku a do jednej z nich jemne pichnete, všimnete si, že vyteká bezfarebná šťava. To znamená, že je uvarené. Pokiaľ šťava nie je bezfarebná, nie sú hotové.
Nerobte si s tým príliš veľké starosti. Mäsové guličky sa potom varia v paradajkovej omáčke. Tým sa prepečú cez naskrz.