Úplne luxusná príloha k steaku, ktorú jednoducho musíte vyskúšať! Špargľa jednoducho ochutená soľou a korením, ktoré úplne skvele dopĺňa rýchla holandská omáčka s BBQ korením.
Čo budete potrebovať
- 1 zväzok špargle (vyberte si silnejšie výhonky av prípade potreby odstrihnite vláknitý koniec)
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- ¼ lyžice soli
- ½ lyžice hrubého čierneho korenia
Na omáčku:
- 4 žĺtky (najlepšie izbové teploty)
- 1 lyžica šťavy z grilovaného citróna (môžete použiť aj bežný citrón)
- ½ šálky masla, rozpusteného
- 1 lyžica BBQ korenie
Postup
- Predhrejte gril na 200 stupňov Celzia.
- Pokvapkajte špargľu olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
- Špargľu položte na gril kolmo k roštom (aby neprepadol) na priamy žiar.
- Gril zavrite a potom grilujte 3 – 6 minút, alebo až uvidíte, že dôjde ku karamelizácii.
- Špargľu otočte a grilujte z druhej strany ďalších 3 – 6 minút.
- Doba sa bude líšiť v závislosti na tom, ako je váš gril rozpálený a aká silná je vaša špargľa.
- Do malého hrnca nalejte vodu a dajte variť.
- Zatiaľ čo sa voda varí, ušľahajte žĺtky s citrónovou šťavou vo veľkej nerezovej mise.
- Žĺtky a šťava sa spoja a uvidíte, že sa objem žĺtkov zväčší asi o 30 až 40 percent.
- Umiestnite nerezovú misu (so zmesou vaječného žĺtka a citróna) nad hrniec s vriacou vodou a začnite šľahať.
- Pridajte polovicu masla a pokračujte v šľahaní, aby sa zapracovalo.
- Omáčka začne hustnúť.
- Pokiaľ je voda príliš horúca, žĺtok začne tvoriť hrudky.
- Pokiaľ k tomu dôjde, znížte plameň.
- Pridajte zvyšok masla a potom pridajte BBQ korenia.
- Pokračujte v šľahaní po dobu dvoch minút nad hrncom s vriacou vodou.
- Omáčka zhustne a zároveň sa prehreje.
- Grilovaná špargľa podávajte spolu s omáčkou.
- Dobrú chuť!