Jednou z najznámejších českých polievok je pečeňová knedlička polievka. Ukážeme vám jednoduchý recept, ako urobiť domáce kuracie pečeňové knedličky od úplného základu. Tieto sú najlepšie v dokonalom kuracom vývare , pripravte si rovno jeden z našich receptov.
Čo budeme potrebovať
- 200 g kuracej pečene
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 60 g strúhanky
- 1 polievková lyžica masla
- ½ polievkové lyžice sušenej majoránky
- ½ lyžičky soli
- ⅛ lyžičky mletého čierneho korenia
Postup
- Zbavte kuraciu pečeň všetkých viditeľných bielych žiliek.
- Vložte ich do kuchynského robota a niekoľko sekúnd mixujte.
- Pridáme olúpaný a na plátky nakrájaný cesnak, vajcia, sušenú majoránku, zmäknuté maslo, soľ a mleté čierne korenie.
- Znovu premiešajte.
- Zmes preložíme do misy, pridáme strúhanku. Miešajte, kým sa nespoja.
- Nechajte zmes odležať 30 minút. Zmes môže byť tekutejšia, ale časom stuhne.
- Tvarovanie pečeňových knedličky (2 spôsoby):
- Pre krásne okrúhle pečeňové knedličky: Zmes vyklopte na pracovnú plochu posypanú strúhankou. Ponorte ruky do vody. Odoberajte rovnaké množstvo zmesi. Medzi dlaňami váľajte guľu s priemerom asi 4 cm. Vhoďte ich do vriaceho vývaru. Rýchlo pokračujte v ďalšom tvarovaní knedličky.
- Pokiaľ chcete pečeňové knedličky urobiť rýchlo: Dvomi lyžicami namočenými vo vode naberte zmes a vytvarujte ju čo najviac do guľata. Knedličky vhoďte do vriaceho vývaru.
- Knedličky varíme vo vriacom vývare asi 5 minút.
- Počas tejto doby vyplávajú na povrch.
Pokiaľ je zmes na pečeňové knedličky aj po 30 minútach stále príliš tekutá, pridajte lyžicu alebo dve strúhanky, premiešajte a nechajte ďalších 5 minút odpočívať.
Zmes na pečeňové knedličky by mala byť mäkká, nie príliš tuhá. Inak budú knedličky tiež tuhé a budú mať tendenciu sa pri varení rozpadať.
Cesto na pečeňové knedličky by malo mať ostrejšiu chuť. Vývar im pri vare zoberie časť chuti.