Maškrtiť sa dá aj zdravo a tento recept je toho dôkazom. Nielen že je zdravý, ale je aj chutný, jemný, nadýchaný a krásne osviežujúci. Ideálne do horúcich letných dní!
Čo budete potrebovať
Na základ:
- 350 g ovsených vločiek
- 2 lyžice kokosového oleja
- 3 lyžice medu
- štipka škorice
Na jogurtovú vrstvu:
- 500 g gréckeho jogurtu
- 1/2 šálky kokosového cukru
- 3 lyžice 100% želatíny
- 3 lyžice vody
Na jahodovú vrstvu:
- 500 g jahôd (plus nejaké na ozdobu)
- 200 g gréckeho jogurtu
- 5 lyžíc kokosového cukru
- 3 lyžice 100% želatíny
- 3 lyžice vody
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup
- Ovsené vločky rozmixujte na jemnú konzistenciu.
- V mise zmiešajte ovsenú múku s medom, rozpusteným kokosovým olejom a škoricou.
- Cesto by malo byť veľmi husté a trochu lepivé.
- Pripravte si formu na tortu (asi 20 cm v priemere).
- Rukou alebo stierkou pritlačte ovsené cesto na dno formy a vyrovnajte ho.
- V menšom hrnci zmiešajte 6 lyžíc želatíny so 6 lyžicami vlažnej vody.
- Zmes zohrejte na miernom ohni a stiahnite ju z ohňa, akonáhle sa všetka želatína rozpustí vo vode.
- V miske zmiešajte grécky jogurt, kokosový cukor (alebo iné sladidlo) a polovicu rozpustenej želatíny.
- Jogurtovú náplň dôkladne prešľahajte a keď už v nej nie sú žiadne hrudky, nalejte ju na pripravený tortový základ.
- Tortovú formu dajte na pár minút do chladničky.
- Medzitým umyte a očistite jahody a rozmixujte ich v mixéri s 200 g gréckeho jogurtu, kokosovým cukrom, citrónovou šťavou a zvyškom rozpustenej želatíny do hladka.
- Keď je jogurtová vrstva navrchu už pevná, jemne ju zalejte jahodovým krémom.
- Tortu dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny.
- Nakoniec môžete tortu ozdobiť čerstvými jahodami, lístkami mäty a nakrájať.