Toto je najjednoduchší a najchutnejší recept na pečenú jesennú zeleninu! Tekvica pripravovaná v rúre spolu s batátmi, cherry paradajkami, olivami a šalviou vyžaduje minimálnu dobu prípravy a je možné ju upraviť podľa vašej chuti.
Čo budete potrebovať
- 300 g tekvice nakrájanej na kúsky
- 300 g batátov, olúpaných a nakrájaných na kúsky
- 150 g cherry paradajok
- 80 g olív kalamata
- 3 strúčiky cesnaku, olúpané a rozdrvené
- 2 šalotky, olúpané a nakrájané na štvrtky
- 50 ml olivového oleja
- šťava z ½ citróna
- 1 lyžička sušenej alebo čerstvej šalvie
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
Postup
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Umyte tekvicu.
- Prekrojte napoly a lyžicou vyškrabnite semienka.
- Nakrájajte na kúsky veľkosti sústa.
- Pripravte si všetku ostatnú zeleninu.
- Všetky ingrediencie, okrem paradajok a olív, dajte na pekáč alebo plech vyložený papierom na pečenie.
- Premiešajte.
- Pečte 20 minút v predhriatej rúre, pričom po 10 minútach otočte.
- Po 20 minútach pridajte paradajky a olivy.
- Pečte ďalších 20 minút, kým zelenina nezmäkne, pričom po 10 minútach otočte.
- Podávajte ako zdravú večeru alebo prílohu.
Nezabudnite vyskúšať aj naše recepty na tekvicové nátierky , ktoré stoja za ochutnanie!
Máme sladké aj slané varianty, s makadamovými orieškami, s jalapenosom či s javorovým sirupom.