Máme pre vás naozaj jednoduchý a skvelý spôsob, ako ozvlášniť pečenú tekvicu a pripraviť si ju ako dokonalú prílohu. Jednoducho ju premiešate s cesnakom, pečiete v rúre dozlatista, pokvapkáte jogurtovou omáčkou a posypete píniovými orieškami. Mňam!
Čo budete potrebovať
Na pečenú tekvicu:
- 1,2 kg tekvica
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
- 1/2 lyžičky soli a korenia
Na jogurtovú omáčku:
- 3/4 šálky gréckeho jogurtu
- 1/2 malého strúčika cesnaku, prelisovaného
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1/4 lyžičky soli a korenia
Na podávanie:
- 2 lyžice píniových orieškov
- 2 lyžice čerstvých lístkov koriandra, nahrubo nasekaných
- 1/8 lyžičky papriky
Postup
- Predhrejte rúru na 220°C.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Tekvicu olúpte, zbavte semienok a nakrájajte na cca 3 cm kocky.
- Vložte tekvicu do misy, pridajte cesnak, soľ, korenie a olivový olej.
- Dobre premiešajte pomocou gumovej stierky.
- Rozložte na plech.
- Pečte 20 minút.
- Otočte kúsky tekvice a pečte ďalších 7 až 10 minút, kým nebude krásne sfarbená, ale stále bude držať tvar.
- Všetky ingrediencie na jogurtovú omáčku zmiešajte a nechajte aspoň 10 minút odstáť, aby sa rozvinula chuť.
- Predhrejte panvicu na stredne vysokom plameni.
- Pridajte píniové oriešky a za stáleho miešania opekajte, kým sa nerozvonia a nezhnednú.
- Odstráňte z panvice.
- Dajte tekvicu na tanier.
- Prelejte jogurtovou omáčkou, pridajte trochu olivového oleja a posypte paprikou, píniovými orieškami a koriandrom.
- Dobrú chuť!