Vychutnajte si túto jesennú a zimnú polievku z pečenej tekvice. Má oveľa hlbšiu chuť na klasická tekvicová polievka, je zdravá a skvele vás zahreje!
Čo budete potrebovať
- 1,5 kg maslovej tekvice
- 1 lyžica avokádového oleja
- 1 malá žltá cibuľa, rozpolená
- 1 strúčik cesnaku, olúpaný
- 1/2 lyžičky javorového sirupu
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 4 šálky zeleninového vývaru
- mleté čierne korenie, podľa chuti
- 2 lyžice masla (voliteľne)
Na ozdobu:
- tekvicové semienka
- čerstvá petržlenová vňať
- mleté čierne korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Z maslovej tekvice odrežte konce.
- Tekvicu postavte širším koncom dole a opatrne ju pozdĺžne rozkrojte napoly.
- Z maslovej tekvice vydlabajte semienka.
- Tekvicu preložte na plech rezom hore, potrite olejom a posypte soľou a korením.
- Potom tekvicu otočte tak, aby rezná strana smerovala dole, a pečte 60 minút.
- Po 30 minútach namažte obe polovice cibule avokádovým olejom a položte ju reznou stranou dole na pekáč k tekvici.
- Pokračujte v pečení ďalších 30 minút a potom vyberte z rúry.
- Veľkou lyžicou vydlabajte z tekvice dužinu a preložte ju do mixéra.
- Odstráňte vonkajšiu vrstvu cibule a pridajte ju do mixéra k tekvici spolu s cesnakom, javorovým sirupom, soľou, muškátovým orieškom, zázvorom, maslom a zeleninovým vývarom.
- Začnite s 3 šálkami zeleninového vývaru a prilievajte ďalšie, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
- Mixujte na najvyšší stupeň po dobu niekoľkých minút, alebo pokiaľ nebude polievka krémová.
- Polievku ochutnajte av prípade potreby ešte dosoľte a okoreňte.
- Polievku nalejte do misiek a ozdobte tekvicovými semienkami, petržlenovou vňaťou a drveným čiernym korením.