Karmelizovaná cibuľka dáva tomuto pokrmu skvelý základ pre bohatú a jemnú chuť. Kapusta sa varí s paradajkovým pretlakom, cukrom a korením. Potom sa všetko navrství do zapekacej misy, poukladáme zemiakmi a pečie dozlatista. Už sa vám zbiehajú sliny? Tak si poďme spoločne túto dobrotu pripraviť!
Čo budete potrebovať
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 stredné cibule, nakrájané na tenké plátky
- 1 stredná hlávka kapusty (cca 1 kg), nakrájaná na štvrtky, zbavená jadrovníka a nakrájaná
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- ½ lyžičky cukru
- ½ lyžičky údené papriky
- ½ lyžičky nového korenia
- ¼ lyžičky kajenského korenia
- 2 veľké zemiaky, nakrájané na veľmi tenké plátky
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C a rastie umiestnite do stredu.
- Veľkú zapekaciu misu zľahka vymažte tukom a dajte bokom.
- Zahrejte 2 lyžice olivového oleja vo svojom najväčšom hrnci na stredne vysokom plameni.
- Pridajte cibuľu a opekajte asi 6 minút, kým nezosklovatí.
- Pridajte nakrájanú kapustu, posypte soľou a prikryte pokrievkou.
- Znížte teplotu na strednú a varte 10 minút bez zdvihnutia pokrievky.
- Odoberte pokrievku, dobre premiešajte a pridajte paradajkový pretlak, cukor, nové korenie a kajenské korenie.
- Poriadne premiešajte, prikryte pokrievkou a varte 10 minút.
- Odstráňte pokrievku a varte ďalších 10 minút za občasného miešania, kým kapusta nezvädne a nezmäkne.
- Kapustu preložte do pripravenej zapekacej misy a chrbtom stierky rovnomerne pritlačte.
- Navrch dajte zemiaky tak, aby sa plátky prekrývali.
- Vršok potrite trochou olivového oleja a posypte soľou.
- Pečte v rúre 30 minút alebo pokiaľ nie sú zemiaky zlaté a chrumkavé.
- Podávajte horúce!