Toto je úplne perfektné zeleninové jedlo, kde výrazná chuť červenej kapusty s vínom a korením skvele kontrastuje so sladkými batátmi a smotanou. Dokonalosť!
Čo budete potrebovať
- 2 veľké batáty
- 600 ml smotany na šľahanie
- 1 celý muškátový oriešok
Na červenú kapustu:
- 25 g kačacieho tuku
- 125 g cibule
- 5 g rasce
- 4 klinčeky
- 2 g borievky
- 2 bobkové listy
- 250 ml červeného vína
- 100 ml jablčnej šťavy
- 100 g veľkých zemiakov
- 50 g medu
- 125 g masla
Postup
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Červenú kapustu dajte do sitka, posypte 1 lyžicou soli a nechajte hodinu odležať.
- Po hodine kapustu opláchnite.
- Kačaciu masť rozpustite vo veľkej žiaruvzdornej panvici na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu, rascu, klinčeky, borievky a bobkové listy a opekajte, kým cibuľa nezozlátne.
- Do panvice pridajte kapustu, víno a jablčnú šťavu.
- Prikryte papierom na pečenie, preložte do rúry a pečte 1 hodinu, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
- Pridajte zemiaky a pečte ďalších 30 minút – zemiaky dodajú kapustu krémovú textúru.
- Vyberte z rúry a vmiešajte med.
- Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Do horúcej zmesi vmiešajte maslo.
- Zvýšte teplotu rúry na 180 °C.
- Na kapustu v panvici položte kolieska sladkých zemiakov a pomaly zalejte smotanou.
- Posypte trochou muškátového orieška a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Pečte 30–45 minút alebo dozlatista.
- Podávajte horúce.