Vynikajúci vegetariánsky recept na cestoviny s krémovou omáčkou z bielej miso pasty, s shiitake hubami a restovanou brokolicou. Všetko zvládnete pripraviť iba za 30 minút a vďaka tomu sú perfektnou večerou o všedných dňoch.
Čo budete potrebovať
- 500 g fettuccine (alebo cestovín podľa výberu)
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 šálky nakrájaných ružičiek brokolice
- 170 g húb shiitake, zbavených stopiek a nakrájaných na plátky
- 1/8 lyžičky soli
- 3 lyžice masla
- 4 nasekané strúčiky cesnaku
- 3 lyžice hladkej múky
- 2 šálky mlieka podľa výberu (plnotučné mlieko, nesladené mandľové mlieko…)
- 3 lyžice biele miso pasty
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
Postup
- Cestoviny varte vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou za občasného miešania, kým nie sú al dente.
- Nechajte si 1 šálku vody z varenia cestovín a zvyšok sceďte.
- Uvarené cestoviny dajte späť do hrnca.
- Medzitým rozohrejte olej vo veľkej panvici na strednom plameni.
- Pridajte brokolicu a huby a restujte 7 až 8 minút, kým nebudú chrumkavé.
- Osoľte a preložte do misy.
- Na panvicu pridajte maslo a cesnak.
- Akonáhle sa maslo rozpustí, zašľahajte múku.
- Zmes restujte 1 až 2 minúty, aby ste odstránili chuť surovej múky.
- Pridajte mlieko a miso pastu a šľahajte do hladka.
- Zvýšte teplotu, aby sa zmes priviedla do varu.
- Varte 2 až 3 minúty, kým omáčka nezhustne a miso pasta sa nerozpustí.
- Odoberte z ohňa a vmiešajte citrónovú šťavu a čierne korenie.
- Uvarené cestoviny prelejte omáčkou a dobre premiešajte.
- Prilievajte odloženú vodu z varenia cestovín po ½ šálke a priebežne miešajte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Vmiešajte šampiňóny s brokolicou a podávajte.