Delikátny sviatočný pokrm, ktorý si užijú všetci vaši hostia! Bravčová bábika v slanine servírovaná s domácou brusnicovou omáčkou sa stane skvelým doplnkom každého sviatočného stola.
Čo budete potrebovať
- 700 g bravčovej bábiky
- 8–9 plátkov slaniny
- 1 a 1/2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Na brusnicovú omáčku:
- 4 šálky brusníc
- 1/2 šálky konzervovaných kúskov ananásu
- 2 lyžice ananásovej šťavy z konzervy
- 1 malé jablko, olúpané a nakrájané na malé kúsky
- 2 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy
- 1/4 lyžičky soli
- 1 a 1/4 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 šálky vody
- 1 lyžička citrónovej kôry
- pre dodatočnú sladkosť 6 datlí namočených v horúcej vode (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Bábiku pokvapkajte olivovým olejom a rovnomerne ochuťte soľou a korením.
- Každý plátok slaniny omotajte okolo bravčovej bábiky, pokiaľ nebude chrbát úplne zakrytý.
- 8-9 plátkov by na to malo bez problémov stačiť.
- Bravčové mäso dajte do ľahko vymasteného pekáča a vložte do predhriatej rúry.
- Pečte 20 minút alebo pokiaľ vnútorná teplota bábiky nedosiahne 68°C.
- Počas pečenia nezabudnite bábiku raz až dvakrát potrieť výpekom z pekáča.
- Na posledné asi 2 minúty pečenia zmeňte nastavenie rúry na funkciu gril, aby bola slanina chrumkavá.
- Vyberte bábiku z rúry, prikryte alobalom a nechajte 5 minút odpočívať.
- Nakrájajte a polejte domácou brusnicovou omáčkou.
- Brusnicovú omáčku si pripravíte tak, že datle namočíte na 10 minút do horúcej vody.
- Olúpte vrchnú vrstvu datlí a vnútro roztlačte v miske do hladka.
- Akonáhle to urobíte so všetkými datlami, malo by ste mať konzistenciu podobnú paste. (Tento krok je voliteľný. Pokiaľ nepridáte datle, omáčka bude kyslá s trochou sladkosti z ananásovej šťavy).
- Dajte hrniec na stredný plameň a vložte dovnútra brusnice, vodu, citrónovú kôru, nakrájané jablká, ananás, pomarančovú a ananásovú šťavu, škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a soľ.
- Priveďte do varu na strednom až vysokom ohni.
- Zmes nechajte variť 7 minút, alebo pokiaľ brusnice nezačnú pukať a praskať.
- Ako sa zmes zahrieva, všetky ingrediencie sa zvaria a zhustnú do lahodnej omáčky.
- Prilejte čerstvú citrónovú šťavu.
- Dobrú chuť!
Máme pre vás aj skvelé recepty na zaváranie brusníc ! Poradíme vám, ako si ich zavariť v umývačke alebo rúre, alebo ako pripraviť ten najlepší džem.