Tento luxusný pečený pokrm z mäsa a zeleniny sa ľahko pripravuje a ešte lepšie chutí! Kombináciu zeleniny pripravovanej v rúre a bravčovej bábiky si prote musíte zamilovať.
Čo budete potrebovať
Na zeleninu:
- 500 g ružičkového kelu, rozpolené
- 3 šálky maslovej tekvice, nakrájané na kúsky o veľkosti sústa
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
- 6 veľkých strúčikov cesnaku, nakrájaných na plátky
- kôra z 1 citróna
- 1/4 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
- avokádový alebo olivový olej
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na mäso:
- 1 bravčová bábika s hmotnosťou cca 700 g, najlepšie izbovej teploty
- 2 lyžice avokádového oleja
- soľ a čierne korenie
- čerstvá nasekaná petržlenová vňať, na ozdobu
Postup
- Jeden rošt umiestnite doprostred rúry a druhý do spodnej tretiny.
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Vo veľkej miske zmiešajte ružičkový kel, maslovú tekvicu, cibuľu a cesnak.
- Pokvapkajte olejom tak, aby sa všetko obalilo, a podľa chuti bohato dochuťte soľou a čiernym korením.
- Zeleninu rozložte na veľký plech a dajte bokom.
- Plech môžete vyložiť papierom na pečenie.
- Bravčovú bábiku vyberte z obalu, osušte papierovou utierkou a potrite 1 lyžicou avokádového oleja.
- Zohrejte zvyšnú 1 lyžicu avokádového oleja na stredne vysokom plameni vo veľkej liatinovej alebo nerezovej panvici vhodné do rúry.
- Keď je olej horúci, pridajte mäso a opekajte zo všetkých strán, celkom asi 5-6 minút.
- Potom presuňte panvicu s bravčovým mäsom do rúry, vložte ju na strednú mriežku a zeleninu na spodnú tretinu rúry.
- Pečte 10-16 alebo kým vnútorná teplota bravčového mäsa neukáže 63 stupňov Celzia, pričom v polovici pečenia bravčové mäso otočte.
- Vyberte bábiku z rúry na doštičku alebo na tanier.
- Voľne ju zabaľte do „stanu“ z alobalu a pred krájaním nechajte 10 minút odpočívať.
- Medzitým pokračujte v pečení zeleniny ďalších 5-6 minút alebo kým nezmäkne.
- Zeleninu vyberte z rúry a posypte citrónovou kôrou a parmezánom.
- Ihneď podávajte k bravčovému mäsu, ozdobené čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.