Bravčová bábika obalená v slanine a plnená zmesou jabĺk, cibule a byliniek vás úplne ohromí! Skvele sa hodí na akýkoľvek večierok a navyše je jednoduchá na prípravu. Tak si ju s nami poďte upiecť!
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 stredné jablko, olúpané a nakrájané na malé kocky
- 1/4 strednej žltej cibule, jemne nakrájané
- 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
- 1 lyžica nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 až 2 hrubé plátky chleba (dosť na 1/2 šálky strúhanky)
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1/8 lyžičky soli, plus viac podľa chuti
- 1/8 lyžičky korenia a viac podľa chuti
- 1 bravčová bábika, s hmotnosťou cca 500 – 600 g
- 8 až 10 prúžkov slaniny, nakrájaných na polovice
Postup
- Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia.
- Pripravte si plech na pečenie s okrajom.
- V panvici na strednom plameni rozohrejte olej.
- Pridajte nakrájané jablko, cibuľu, rozmarín a tymián a varte 7 až 9 minút, alebo kým všetko nezmäkne.
- Medzitým mixujte plátky chleba v kuchynskom robote, kým nevytvoríte hrubú strúhanku.
- Mali by ste mať asi 1/2 šálky strúhanky.
- Panvicu s cibuľou a jablkami stiahnite z ohňa a vmiešajte strúhanku, horčicu, soľ a korenie.
- Nechajte krátko vychladnúť.
- Vyrežte hlbokú pozdĺžnu štrbinu v strede bábiky a zastavte sa asi 1 cm od spodnej časti bábiky.
- Otvorte ju ako knihu.
- Zakryte kúskom potravinárskej fólie a paličkou alebo valčekom na mäso jemne klopte, kým nebude mať rovnomernú hrúbku.
- Jablčnú plnku rozprestrite v rade pozdĺž stredu mäsa.
- Okraje mäsa spojte, aby sa vrátilo do pôvodného tvaru.
- Zaistite špáradlá.
- Plátky slaniny položte na doštičku a mierne ich prekryte.
- Navrch položte bábiku špáradlami hore.
- Odstráňte špáradlá a plátky slaniny obaľte okolo bravčového mäsa, aby ste vytvorili poleno.
- Na plech položte bábiku, slaninou švom dole.
- Pečte 20 až 25 minút, alebo pokiaľ teplomer s okamžitým odpočtom vložený do stredu mäsa nezaznamená 63 až 65 °C a slanina nie je hnedá a chrumkavá.
- Ak je mäso hotové skôr, ako slanina zhnedne, umiestnite bábiku na 3 až 5 minút do rúry pod gril, aby sa slanina osmahla.
- Bezpečná teplota bravčového mäsa: Aká je teplota vareného bravčového mäsa?
- Pred nakrájaním na plátky nechajte bábiku 10 minút odpočinúť.
- Ak chcete, podávajte so šťavou z panvice.
Máme pre vás aj ďalšie lahodné recepty na bravčovú bábiku . Vyskúšajte ich všetky!