Luxusná pečená bábika plnená zmesou hrušiek, modrého syra a šalotky je delikátny pokrm, ktorý je navyše jednoduchší na prípravu, než na prvý pohľad vyzerá. Hrušky a modrý syr vytvára obľúbenú kombináciu chutí, čo bábike dodáva na dokonalosti. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 700 g bravčovej bábiky
- 2 hrušky 2 nakrájané na kocky
- 2 stredné šalotky nakrájané na plátky
- 1 lyžica slaného masla
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 2 a 1/2 šálky bieleho vína
- 1/2 šálky rozdrobeného modrého syra
- 3 vetvičky rozmarínu
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 a 1/2 šálky kuracieho vývaru
Postup
- Zahrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Nakrájajte hrušky na malé štvorčeky o veľkosti 0,5 cm.
- Šalotku nakrájajte nadrobno.
- Rozpustite maslo vo veľkej panvici vhodnej do rúry.
- Pridajte šalotku, 1/4 lyžičky soli a 1/8 lyžičky čierneho korenia.
- Za častého miešania restujte 2 minúty.
- Pridajte hrušku a 2 šálky bieleho vína.
- Nechajte variť, kým sa tekutina neodparí, asi 14 minút.
- Zatiaľ čo sa hrušky dusia, rozkrojte bravčovú bábiku pozdĺžne uprostred a položte ju na plocho.
- Mäso roztlčte paličkou a čo najviac ho sploštite.
- Akonáhle sa hrušky a šalotka rozvarí, navŕšte zmes do stredu bábiky.
- Na šalotku a hrušky dajte rozdrobený modrý syr.
- Kuchynský povrázok o veľkosti cca 75 cm nakrájajte na 15 cm kúsky.
- Potom pritlačte šalotku, hrušky a nivu a stiahnite k sebe bábiku, navrch položte rozmarín a zviažte povrázkom.
- Najjednoduchšou technikou je zasunúť mäsiarsky povrázok pod bravčové mäso a potom bravčové mäso stiahnuť k sebe a zaviazať.
- Prebytočný povrázok po uviazaní odstrihnite.
- Bravčové mäso posypte zvyšnou soľou a korením.
- Zahrejte olivový olej v rovnakej panvici, v ktorej ste varili hrušky.
- Akonáhle je panvica rozpálená, pridajte bábiku a opekajte 2-3 minúty, kým nezhnedne.
- Bábiku na panvici 2-3x otočte, aby sa všetky strany opekli.
- Do panvice nalejte trošičku kuracieho vývaru.
- Akonáhle mäso zhnedne, nalejte okolo neho 1 šálku kuracieho vývaru a 1/2 šálky bieleho vína.
- Potom panvicu priklopte pokrievkou a bábiku vložte do rúry.
- Pečte 12-14 minút, alebo kým nedosiahne teplomer nebude ukazovať 63 stupňov Celzia.
- Vyberte bábiku z panvice a položte ju na doštičku.
- Pred krájaním musí bábika 5 minút odpočívať.
- Panvicu so šťavou postavte na sporák.
- Varte na strednom plameni a vareškou zoškrabte zhnedlé kúsky.
- Nechajte 5 minút redukovať a hustnúť, aby vznikla omáčka.
- Nakrájajte bábiku a odstráňte mäsiarsky povrázok a rozmarín.
- Mäso prelejte omáčkou a podávajte.