Jahodový koláč s mandľovou posýpkou

Jahodový koláč s mandľovou posýpkou

Tento krásny koláč dokonale kombinuje čerstvé jahody so zemitým cestom z ľanovej, ovsenej a mandľovej múky. Skvele sa hodí napríklad k vašej rannej káve.

Čo budete potrebovať

Na koláč:

  • 2 a 1/2 šálok čerstvých jahôd alebo 2 šálky mrazených jahôd, rozmrazených
  • 3/4 šálky plus 1 lyžica cukru
  • 1 šálka ovsenej múky
  • 1/2 šálky ľanovej múky
  • 3/4 šálky blanšírovanej mandľovej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 2 veľké vajcia
  • 1/2 šálky masla izbovej teploty
  • 1 lyžička mandľového extraktu

Na posýpku:

  • 1/4 šálky masla izbovej teploty
  • 1/4 šálky cukru
  • 1/2 šálky blanšírovanej mandľovej múky
  • 2 lyžice ovsenej múky
  • 1/2 šálky nastrúhaných mandlí

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a vymažte tortovú formu tukom.
  • Jahody nakrájajte na cca 0,6 cm kúsky a pridajte do misky spolu s 1 lyžicou cukru.
  • Premiešajte a dajte bokom.
  • Vo veľkej mise zmiešajte ovsenú múku, ľanovú múku, blanšírovanú mandľovú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  • V samostatnej nádobe rozšľahajte zvyšnú ¾ šálky cukru, vajcia, maslo a mandľový extrakt.
  • Pridajte maslovú zmes do múčnej zmesi a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Pridajte jahody.
  • Zmes dajte do tortovej formy a pomocou navlhčenej špachtle rozotrite do rovnomernej vrstvy.
  • Pripravte si posýpku.
  • Miešajte maslo, cukor a mandľovú múku, kým vám nevznikne konzistencia mokrého piesku.
  • Vmiešajte mandle a potom posýpku rovnomerne rozložte na koláč.
  • Pečte 40 minút, kým nie sú okraje zlatisto hnedé a pevné.
  • Pred vybratím z formy nechajte 30 minút vychladnúť.
  • Hore formy položte veľký plech a opatrne preklopte.
  • Teraz je koláč hore nohami, takže ho opäť opatrne preklopte na iný plech alebo papier na pečenie.
  • Pred krájaním nechajte ďalších 20 minút vychladnúť.
  • Nechajte si chutiť!
Kus posýpkového koláča s jahodami na tanieriku s vidličkou.
www.llbalanced.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie minitrúb , kde vám prezradíme, akú by sme vám najviac odporučili, a ktorú naopak nie!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.