Lahodný spôsob, ako zužitkovať úrodu rebarbory a jahôd! Koláč podávajte k popoludňajšej káve, ako raňajkách či skvelý dezert.
Čo budete potrebovať
Na náplň:
- 2 šálky rebarbory nakrájané na plátky s hrúbkou cca 1 cm
- 1 polliter jahôd, očistených, olúpaných, nakrájaných na plátky a ľahko roztlačených
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2/3 šálky kryštálového cukru
- 3 lyžice kukuričného škrobu
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 šálky nesoleného masla, zmäkčeného
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Na posýpku:
- 3/4 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
- 5 lyžíc masla, rozpusteného
- 1/2 šálky nasekaných pekanových orechov (voliteľne)
Postup
- Vymažte tukom a vysypte múkou 23 cm pružinovú tortovú formu.
- Zmiešajte rebarboru, roztlačené jahody a citrónovú šťavu v strednom hrnci.
- Zmiešajte 2/3 šálky cukru a kukuričný škrob a pridajte do ovocnej zmesi.
- Za stáleho miešania priveďte do varu.
- Znížte teplotu na minimum a za stáleho miešania varte do zhustnutia.
- Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Zahrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Zmiešajte v miske 1 a 1/2 šálky múky, sódu, prášok do pečiva a soľ.
- Vo veľkej mise šľahajte maslo s 3/4 šálky kryštálového cukru, kým nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes.
- K maslovej zmesi zašľahajte vajcia a kyslú smotanu.
- Potom zašľahajte vanilku.
- Pomaly vmiešajte aj múčnú zmes.
- Rozprestrite do pripravenej formy.
- Na cesto nalejte vychladnutú ovocnú zmes.
- Pripravte si posýpku.
- Zmiešajte 3/4 šálky múky, 1/2 šálky kryštálového cukru, škoricu, muškátový oriešok, 5 lyžíc rozpusteného masla a nasekané pekanové orechy, ak používate.
- Rovnomerne nasypte na ovocnú zmes.
- Pečte asi 45 minút, alebo kým sa koláč nespevní a omrvinka ľahko nezhnedne.
- Užite si to!
Milovníkov jahôd naozaj potešíme. Máme pre vás totiž tie najsladšie jahodové recepty na jednom mieste! Chcete knedle, koláče, buchty alebo sirup? Inšpirujte sa!