Drobenkový koláč z jahôd a rebarbory

Drobenkový koláč z jahôd a rebarbory

Lahodný spôsob, ako zužitkovať úrodu rebarbory ​​a jahôd! Koláč podávajte k popoludňajšej káve, ako raňajkách či skvelý dezert.

Čo budete potrebovať

Na náplň:

  • 2 šálky rebarbory ​​nakrájané na plátky s hrúbkou cca 1 cm
  • 1 polliter jahôd, očistených, olúpaných, nakrájaných na plátky a ľahko roztlačených
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2/3 šálky kryštálového cukru
  • 3 lyžice kukuričného škrobu

Na koláč:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 šálky nesoleného masla, zmäkčeného
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu

Na posýpku:

  • 3/4 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 5 lyžíc masla, rozpusteného
  • 1/2 šálky nasekaných pekanových orechov (voliteľne)

Postup

  • Vymažte tukom a vysypte múkou 23 cm pružinovú tortovú formu.
  • Zmiešajte rebarboru, roztlačené jahody a citrónovú šťavu v strednom hrnci.
  • Zmiešajte 2/3 šálky cukru a kukuričný škrob a pridajte do ovocnej zmesi.
  • Za stáleho miešania priveďte do varu.
  • Znížte teplotu na minimum a za stáleho miešania varte do zhustnutia.
  • Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  • Zahrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Zmiešajte v miske 1 a 1/2 šálky múky, sódu, prášok do pečiva a soľ.
  • Vo veľkej mise šľahajte maslo s 3/4 šálky kryštálového cukru, kým nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes.
  • K maslovej zmesi zašľahajte vajcia a kyslú smotanu.
  • Potom zašľahajte vanilku.
  • Pomaly vmiešajte aj múčnú zmes.
  • Rozprestrite do pripravenej formy.
  • Na cesto nalejte vychladnutú ovocnú zmes.
  • Pripravte si posýpku.
  • Zmiešajte 3/4 šálky múky, 1/2 šálky kryštálového cukru, škoricu, muškátový oriešok, 5 lyžíc rozpusteného masla a nasekané pekanové orechy, ak používate.
  • Rovnomerne nasypte na ovocnú zmes.
  • Pečte asi 45 minút, alebo kým sa koláč nespevní a omrvinka ľahko nezhnedne.
  • Užite si to!
Jahodovo-rebarborový koláč s posýpkou na tanieriku s vidličkou.
www.thespruceeats.com

Milovníkov jahôd naozaj potešíme. Máme pre vás totiž tie najsladšie jahodové recepty na jednom mieste! Chcete knedle, koláče, buchty alebo sirup? Inšpirujte sa!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.