Nádherný jahodový koláč z hnedého masla s posýpkou a jahodovou polevou je dokonale vláčny a urobíte s ním veľkú parádu. Najlepší spôsob, ako spotrebovať v lete čerstvé jahody!
Čo budete potrebovať
- 1 a 1/2 šálky nakrájaných čerstvých jahôd
Na posýpku:
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky soli
- 1/3 šálky masla, rozpusteného
Na mokré prísady:
- ½ šálky masla
- ½ šálky vanilkového gréckeho jogurtu
- ¼ šálky mlieka
- 2 vajcia
- ½ šálky javorového sirupu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky mandľového extraktu
Na suché prísady:
- 1 a ¾ šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
Na polevu:
- 1 lyžica masla, rozpusteného
- 1/4 šálky práškového cukru
- ¼ šálky lyofilizovaných jahôd
- 1-2 lyžice mlieka
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Postriekajte 23 cm tortovú pružinovú formu olejom v spreji (vrátane strán).
- V strednej mise zmiešajte múku, trstinový cukor, škoricu a soľ.
- Pridajte rozpustené maslo a miešajte vidličkou, kým sa nezačne tvarovať omrvinka, ktorá bude pripomínať hrudky mokrého piesku.
- Možno ju budete musieť vytvarovať rukami.
- Zakryte misu potravinárskou fóliou a vložte do chladničky.
- Pridajte 1/2 šálky masla do veľkého hrnca alebo panvice a dajte na stredný plameň.
- Maslo sa začne rozpúšťať, praskať a nakoniec aj peniť.
- Neustále miešajte.
- Po pár minútach začne maslo hnednúť a na dne hrnca sa sfarbí do zlatisto jantárovej farby.
- Pokračujte v miešaní a odstavte z ohňa, akonáhle maslo začne získavať hnedú jantárovú farbu.
- Preneste hnedé maslo do veľkej mixovacej nádoby a nechajte 10 minút vychladnúť.
- Akonáhle maslo vychladne, pridajte do misy zostávajúce mokré ingrediencie.
- Šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- V samostatnej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Pridajte suché prísady k mokrým a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Nepremiešajte.
- Do cesta vložte nakrájané jahody.
- Nalejte polovicu cesta do pripravenej formy a rozotrite stierkou.
- Cesto potrieme polovicou mrveničky.
- Potom naplňte zvyšným cestom, ktoré jemne rozotrite po omrvinke a potom znovu potrite zvyšnou posýpkou.
- Pečte 45–55 minút, alebo kým špáradlo vložené do koláča nevyjde čisté s niekoľkými omrvinkami.
- Nechajte koláč 30 minút vychladnúť.
- Lyofilizované jahody pridajte do mixéra a mixujte, kým nezískate jemný prášok.
- V malej miske zmiešajte rozpustené maslo, práškový cukor, prášok z jahôd a mlieko.
- Začnite s trochou mlieka, aby ste polevu zriedili, s vedomím, že v prípade potreby môžete vždy pridať ďalšie.
- Koláč pokvapkajte tam a späť polevou.
- Nakrájajte na 12 kúskov.
- Uchovávajte zakryté pri izbovej teplote po dobu 1-2 dní, potom preneste do chladničky až na 1 týždeň.