Ľahko sladkastá našľahaná citrónová pena z mascarpone v kombinácii s kyslastým jahodovým pyré vytvára dokonalý krémový a dekadentný letný dezert. To jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
Na jahodové pyré:
- 2 šálky jahôd, olúpaných a nakrájaných
- 3 lyžice kryštálového cukru
- kôra z 1 citróna
Na penu:
- 170 g mascarpone
- 1 a ½ lyžice kryštálového cukru
- ½ šálky smotany na šľahanie
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- voliteľne na ozdobenie: nakrájané jahody, čerstvá citrónová kôra
Postup
- V strednom hrnci zahrievajte na strednom plameni jahody, cukor a citrón po dobu 10 minút.
- Jahody by mali byť zredukované na šťavnatú, bublinkovú „marmeládu“.
- Rozmixujte ponorným mixérom na hladšiu zmes.
- Nemusí byť dokonale hladká – ale pokiaľ ju chcete hladšiu, stačí ju pretlačiť cez jemné sito, aby ste odstránili semienka.
- Dajte do chladničky chladiť, zatiaľ čo budete pripravovať penu.
- V strednej miske zmiešajte mascarpone a 1 lyžicu cukru a pomocou ručného alebo stolného mixéra šľahajte na vysokú rýchlosť, kým sa nespoja.
- V ďalšej miske zmiešajte smotanu na šľahanie, 1/2 lyžice cukru, vanilku a soľ a pomocou ručného mixéra šľahajte na vysokú rýchlosť, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
- Smotanovú zmes spolu s citrónovou šťavou vmiešajte do zmesi mascarpone.
- Lyžicou naložte zmes do cukrárskeho vrecka.
- Pripravte si dva poháre a začnite zostavovať dezert.
- Do každého pohára naložte jahodového pyré, potom vrstvu peny a opakujte ešte dvakrát, kým nespotrebujete všetky ingrediencie.
- Posypte na kocky nakrájanými jahodami a/alebo čerstvou citrónovou kôrou a podávajte.
- Užite si to!