Táto úžasná voňavá a vláčna kefírová bábovka poteší celú vašu rodinu aj priateľov. Drobenka z masla a pekanových orechov jej dodáva na dokonalosti!
Čo budete potrebovať
Na posýpku:
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1/2 šálky nasekaných pekanových orechov
- 1 lyžička škorice
- 2 lyžice zmäknutého masla
Na bábovku:
- 3 šálky celozrnnej múky
- 1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 šálky cukru
- 1/2 šálky kokosového oleja
- 1 a 1/2 lyžičky vanilky
- 3 vajcia
- 1 a 1/2 šálky kefíru
Na polevu:
- 1/4 šálky masla, rozpusteného
- 1 šálka práškového cukru
- 1 lyžička vanilky
- 2 lyžičky kefíru
Postup
- Pripravte si posýpku.
- Miešajte maslo a cukor, kým vám nevznikne krémová zmes.
- Vmiešajte škoricu a nasekané pekanové orechy a miešajte, kým vám nevznikne drobivá zmes.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej mixovacej mise zmiešajte kokosový olej a cukor.
- Zašľahajte kefír.
- Pridajte vanilku a vajcia a po každom pridaní zašľahajte.
- Pridajte múku, jedlú sódu a prášok do pečiva.
- Šľahajte, kým sa suché ingrediencie nespoja s vlhkými.
- Nepremixujte.
- Do dobre vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku rozotrite 1/2 cesta.
- Posypte polovicou mrveničky.
- Navrch rozotrieme zvyšok cesta a uhlaďte ho.
- Vrch cesta potrite zvyšnou posýpkou.
- Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
- Bábovku pečte v rúre 45 až 50 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do bábovky nevyjde čisté.
- Chlaďte na mriežke po dobu 10 minút.
- Vyberte z formy.
- Nechajte ďalej chladnúť na mriežke.
- Pripravte si polevu.
- Rozpustite maslo a pridajte práškový cukor.
- Dobre premiešajte vidličkou alebo metličkou, aby ste z cukru odstránili hrudky a dosiahli hladkú konzistenciu.
- Pridajte vanilku a kefír.
- Dobre prešľahajte.
- Konzistencia by mala byť hladká a tekutá.
- Pokiaľ je poleva príliš hustá, pridajte viac kefíru po 1 lyžičke.
- Pokiaľ je príliš riedka, pridajte viac práškového cukru.
- Polevu rozotrite po povrchu ešte teplej bábovky.
- Nalejte malé množstvo aj na strany bábovky.
- Podľa potreby ozdobte polovičkami pekanových orechov.