Užite si tento vláčny citrónový múčnik plnený čerstvými čučoriedkami a preliaty sladkou citrónovou polevou. Nielen milovníci citróna z neho budú nadšení!
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 300 g čerstvých čučoriedok + 1 lyžica hladkej múky
- 350 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička soli
- 170 g masla, zmäkčeného na izbovú teplotu
- 400 g kryštálového cukru
- 4 veľké vajcia izbovej teploty
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 80 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžice citrónovej kôry
- 60 ml rastlinného oleja
- 230 g kyslej smotany, izbovej teploty
Na polevu:
- 120 g práškového cukru
- 2-3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 175° C.
- Do misy pridajte čučoriedky a 1 lyžicu múky a miešajte, kým nie sú všetky čučoriedky obalené múkou.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Dajte bokom.
- V mise stolného mixéra s lopatkovým nástavcom alebo vo veľkej nádobe pomocou elektrického mixéra šľahajte maslo a cukor asi 4–5 minút, kým vám nezvnikne svetlá a nadýchaná zmes.
- Po jednom vmiešajte vajcia a potom aj vanilku.
- Pomaly vmiešajte citrónovú šťavu, citrónovú kôru a olej.
- Do zmesi v troch prídavkoch pridávajte suché ingrediencie striedavo s kyslou smotanou, počnúc a končiac suchými ingredienciami.
- Premiešajte každý prídavok, dávajte však pozor, aby ste cesto nepremiešali.
- Potom pridajte čučoriedky a jemne ich vmiešajte do cesta.
- Postriekajte 25 cm formu na bábovku olejom v spreji.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne rozprestrite.
- Pečte 50-65 minút alebo kým špáradlo vložené do stredu bábovky nevyjde čisté.
- V prípade potreby na posledných 5–10 minút pečenia voľne prikryte alobalom, aby nedošlo k prílišnému zhnednutiu.
- Vyberte z rúry a nechajte 30 minút chladnúť vo forme na mriežke, potom bábovku preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- V stredne veľkej mise šľahajte práškový cukor a citrónovú šťavu, kým sa všetko dobre nespojí av zmesi nezostanú žiadne hrudky.
- Pokiaľ je poleva príliš hustá, pridajte ešte trochu citrónovej šťavy.
- Pokiaľ je poleva príliš riedka, pridajte ešte trochu práškového cukru, aby zhustla.
- Polevu nalejte na bábovku a nechajte asi 10-15 minút odležať, aby poleva stuhla.
- Užite si to!
Bábovka priamo nabáda k tomu, aby ste si k nej pripravili lahodnú a kvalitnú kávu. Možno sa vám budú hodiť naše recenzie najlepších pákových kávovarov . Ktorý bol najlepší?