Levanduľovo-citrónová bábovka

Levanduľovo-citrónová bábovka

Táto bábovka je vďaka čerstvej citrónovej kôre a sušeným púčikom levandule dokonale osviežujúca, ľahká a vláčna. Dokonalé letné občerstvenie!

Čo budete potrebovať

  • ½ šálky masla, izbovej teploty
  • 1 šálka cukru
  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • 2 veľké vajcia
  • ½ šálky cmaru
  • 1/8 lyžičky soli
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • 1a ¼ lyžičky sušenej levandule
  • kôra z 1 citróna
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 a ¼ lyžičky sušených púčikov levandule

Na polevu:

  • 1 šálka práškového cukru
  • 2 lyžičky cmaru
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy

Postup

  • Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
  • Postriekajte 15 cm formu na bábovku olejom v spreji.
  • Dajte bokom.
  • Do mixovacej nádoby dajte maslo izbovej teploty.
  • Nasypte cukor do malej misky spoločne s citrónovou kôrou.
  • Citrónovú kôru a cukor stláčajte zadnou časťou lyžice, kým cukor nebude mokrý a voňavý.
  • Pridajte cukrovú zmes k maslu a šľahajte, kým vám nezvikne svetlá a nadýchaná zmes, asi 3 minúty.
  • Pridávajte vajcia jedno po druhom, kým sa úplne nezapracujú.
  • Zmiešajte cmar, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu.
  • V malej miske zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
  • Vezmite sušené púčiky levandule a rozdrvte ich končekmi prstov v dlani.
  • Do zmesi múky pridajte sušenú levanduľu aj rozdrvené púčiky.
  • Zapnite mixér na nízku rýchlosť a do maslovej zmesi striedavo pridávajte múčnu zmes a zmes cmaru, počnúc a končiac múčnou zmesou, v 3 prídavkoch.
  • Nalejte cesto do pripravenej formy.
  • Zadnou stranou stierky cesto rovnomerne uhlaďte.
  • Pečte 40-50 minút.
  • Skontrolujte prepečenosť špáradlom; malo by vyjsť čisté.
  • Nechajte bábovku úplne vychladnúť vo forme a potom vyberte.
  • Pripravte si polevu
  • Vyberte bábovku z formy, keď je úplne vychladnutá.
  • Pripravte si polevu a to tak, že zmiešate práškový cukor, cmar a čerstvú citrónovú šťavu.
  • Miešajte, kým nebude konzistencia hladká.
  • Bábovku potrite polevou a servírujte.
Bábovka z citróna a levandule preliata polevou.
www.ibakeheshoots.com

Pripravili sme si pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty na makové múčniky , ktorým príde na chuť snáď každý!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.