Úžasná elegantná bábovka, ktorá je božsky vláčna a má veľa živej chuti z čerstvej citrónovej kôry. Je ozdobená sladkou citrónovou polevou, čo konečný výsledok ešte zlepšuje. Ideálne pre každú príležitosť!
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 lyžica prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 3 lyžice maku
- 2 šálky kryštálového cukru
- ½ šálky citrónovej kôry
- 1 šálka masla izbovej teploty
- 1 šálka cmaru
- 4 veľké vajcia
Na polevu:
- 1 šálka práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 lyžice citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
- 1 až 2 lyžice mlieka (alebo toľko, koľko je potrebné)
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Formu na bábovku s objemom 2,84 litra výdatne postriekajte olejom v spreji a dajte bokom.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a mak.
- Dajte bokom.
- Do misy vášho mixéra pridajte cukor a citrónovú kôru.
- Pomocou šľahacieho nástavca šľahajte cukor s kôrou niekoľko minút, kým sa dobre nespojí.
- Pridajte maslo a šľahajte, kým nie je zmes svetlá a nadýchaná, asi 4 minúty.
- Ďalej pridajte cmar a vajcia a dobre mixujte asi 2 až 3 minúty, kým nebude zmes hladká.
- Pridajte polovicu múčnej zmesi do mixéra a mixujte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Potom pridajte zvyšnú múku a pokračujte v miešaní, kým sa všetko dobre nespojí.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Pečte 55 až 65 minút alebo kým špáradlo zapichnuté doprostred formy nevyjde čisté.
- Zatiaľ čo sa bábovka pečie, pripravte si citrónovú polevu vyšľahaním práškového cukru spolu s citrónovou šťavou a vanilkovým extraktom.
- Poleva musí byť celkom tekutá, takže podľa potreby pridávajte po lyžiciach mlieko, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Vyberte bábovku z rúry a nechajte ju 10 minút odležať vo forme.
- Ak je to nutné, prejdite nožom po stranách bábovky a potom bábovku preklopte na tortový podnos.
- Bábovku nechajte asi 10 až 20 minút trochu vychladnúť.
- Bábovku pokvapkajte citrónovou polevou, nakrájajte na plátky a podávajte.