Jogurtovo-citrónová bábovka

Jogurtovo-citrónová bábovka

Tento múčnik z jogurtu a citróna je taký jednoduchý a chutný, že si ho budete pripravovať znova a znova. Cesto z jogurtu, čerstvej citrónovej kôry a šťavy a poleva plná citrónovej chuti dohromady vytvára dokonale sviežu bábovku, ktorú jednoducho musíte milovať!

Čo budete potrebovať

Na bábovku:

  • 320 g hladkej múky plus ďalšie na posypanie
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 500 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice nastrúhanej citrónovej kôry (zhruba z 3 až 4 citrónov)
  • 230 g zmäknutého masla
  • 60 ml čerstvej citrónovej šťavy (približne z 2 až 3 citrónov)
  • 6 veľkých vajec izbovej teploty
  • 230 g bieleho plnotučného gréckeho jogurtu

Na polevu:

  • 100 g práškového cukru, preosiateho
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup

  • Predhrejte rúru na 160 °C s roštom v strednej polohe.
  • Veľkoryso vymažte formu na bábovku s objemom 2,84 litra tukom a vysypte múkou.
  • Pripravenú formu dajte do chladničky, zatiaľ čo budete pripravovať cesto.
  • V malej mise prešľahajte hladkú múku, soľ, jedlú sódu a prášok do pečiva.
  • Dajte bokom.
  • V mise stolného mixéra s lopatkovým nástavcom zmiešajte kryštálový cukor a citrónovú kôru.
  • Pomocou prstov utrite cukor a citrónovú kôru dohromady, kým nebudete mať vlhkú a voňavú zmes.
  • Pridajte zmäknuté maslo.
  • Šľahajte zmes masla a cukru pri strednej rýchlosti po dobu 4 až 5 minút, alebo pokiaľ nebude mať svetlú farbu.
  • Pridajte citrónovú šťavu a zašľahajte.
  • Pri strednej rýchlosti pomaly pridávajte vajcia, jedno po druhom a šľahajte, kým sa nezapracujú.
  • Podľa potreby raz alebo dvakrát zoškrabnite misku.
  • Pri nízkej rýchlosti pridávajte múčnu zmes v troch prídavkoch, striedavo s dvoma prídavkami jogurtu, počnúc a končiac múčnou zmesou.
  • Miešajte, kým sa posledná časť múčnej zmesi nevstrebe.
  • Vyberte misu z mixéra a pomocou stierky zoškrabnite dno misy, aby ste sa uistili, že sú všetky ingrediencie rovnomerne premiešané.
  • Cesto preložte do (vychladenej) pripravenej formy a rozotrite ho stierkou do rovnomernej hladkej vrstvy.
  • Pečte 55 až 60 minút, alebo pokiaľ nevyjde špáradlo vložené do stredu bábovky čisté.
  • Umiestnite na chladiacu mriežku a nechajte bábovku chladnúť vo forme po dobu 1 hodiny.
  • Opatrne vyberte bábovku z formy a položte na mriežku, aby úplne vychladla.
  • Pripravte si polevu.
  • V strednej mise vyšľahajte preosiaty práškový cukor a citrónovú šťavu do hladka.
  • Ak je poleva príliš riedka, zašľahajte ešte trochu preosiateho práškového cukru.
  • Pokiaľ je príliš hustá, pridajte trochu citrónovej šťavy.
  • Vršok bábovky rovnomerne pokvapkajte citrónovou polevou, aby stiekla cez okraje bábovky.
  • Pred krájaním a podávaním nechajte polevu mierne stuhnúť.
Múčnik z jogurtu a citrónu preliaty polevou.
www.abeautifulplate.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.