Použite sladké sezónne jahody, na výrobu tohto báječného recepty na jahodovú zmrzlinu. Skvele chutí samostatne alebo ako príloha k letným dezertom, ako je tento krehký jablkový závin .
Čo budeme potrebovať
- 400 g jahôd
- 1-2 lyžičky citrónovej šťavy
- 600 ml hustej smotany
- 300 ml plnotučného mlieka
- 150 g bieleho práškového cukru
- 5 žĺtkov
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Vložte jahody do kuchynského robota alebo mixéra.
- Prešľahajte na kašu, potom pridajte citrónovú šťavu podľa chuti – pokiaľ sú jahody dosť kyslé, budete potrebovať len trochu.
- Smotanu a mlieko zahrejte na panvici, kým sa nevarí.
- Cukor a žĺtky šľahajte v mise do svetlo žltej farby.
- Horúcu smotanovú zmes pomaly nalejte do vajec a šľahajte.
- Po úplnom zapracovaní sceďte cez sitko späť do panvice.
- Jemne varte na miernej teplote, kým zmes mierne nezhustne. Dávajte pozor, aby ste ju neprevarili.
- Preložte do misky. Prikryte a ochlaďte pri izbovej teplote na 10 minút, potom na 1 hodinu dajte do chladničky.
- Jahodové pyré a vanilku vmiešajte do studeného pudingu z chladničky. Ochutnajte a dochuťte.
- Zmrzlinu zmrazte v zmrzlinovači alebo nádobe v mrazničke.
Pokiaľ nemáte výrobník zmrzliny, zmrazte na 4 hodiny, každú hodinu dôkladne prešľahajte alebo rozmixujte v kuchynskom robote, aby ste odstránili ľadové kryštáliky.
V mrazničke vydrží až dva mesiace.