Karfiol zapečený so šunkou a niekoľkými druhmi syra je úplnou lahôdkou! Navyše sa jedná o jednoduchý pokrm s nízkym obsahom sacharidov.
INGREDIENCIA
- 6 šálok surových ružičiek karfiolu, nakrájaných na malé kúsky
- 1/2 lyžičky soli
- 2 šálky šunky nakrájané na kocky
- 110 g krémového syra
- 3/4 šálky gréckeho jogurtu
- 2 lyžice najemno nastrúhaného parmezánu
- 1/4 šálky na tenké plátky nakrájané jarné cibuľky
- mleté čierne korenie podľa chuti
- 3/4 šálky strúhaného syra čedar
POSTUP
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Naplňte stredne veľký hrniec do polovice vodou, pridajte 1/2 lyžičky soli a dajte variť.
- Karfiol nakrájajte na malé ružičky, zvyšok karfiolu vyhoďte.
- Do vriacej vody vložte kúsky karfiolu a varte.
- Karfiol neprevarte, v rúre ešte zmäkne.
- Zatiaľ čo sa karfiol varí, nakrájajte šunku na veľmi malé kocky a nakrájajte jarnú cibuľku.
- Do sklenenej misky dajte krémový syr a na pár minút ho dajte zmäkčiť do mikrovlnnej rúry.
- Do zmäknutého syra vmiešajte grécky jogurt, parmezán a nakrájanú jarnú cibuľku.
- Keď je karfiol uvarený natoľko, že začne mäknúť, prelejte ho do sitka umiestneného v dreze a nechajte dobre odkvapkať (aspoň 5 minút).
- Scedený karfiol vložte späť do hrnca, v ktorom ste ho varili, a šťouchejte šťouchadlem na zemiaky, kým nie je skoro celý roztlačený a nezostane len pár kúskov.
- Vmiešajte omáčku a potom jemne vmiešajte na kocky nakrájanú šunku.
- Dochuťte mletým čiernym korením.
- Nastriekajte zapekaciu misku olejom v spreji.
- Do misky nalejte karfiolovú zmes, rovnomerne rozprestrite a posypte syrom.
- Pečte 30–35 minút, alebo kým sa syr nerozpustí a ľahko nezhnedne a zmes nezačne bublať.
- Nechajte 10 minút odležať, aby sa vstrebala všetka tekutina, a potom podávajte horúce.