Ak máte radi sladké zákusky, vyskúšajte mrkvu pridať aj do tortového cesta, ktoré vďaka nej získa peknú žltú farbu.
Čo budeme potrebovať
- 180 g krupicového cukru
- 120 g strúhaných vlašských orechov
- 3 vajcia
- 150 g oleja
- 260 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- 0,5 vrecka vanilkového cukru
- 180 g hladkej múky
- štipka muškátového orieška
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 0,5 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
- 0,5 vrecka jedlej sódy
Na náplň
- mäkký tvaroh
- Maslo
- práškový cukor
- vanilkový cukor
- nahrubo nasekané vlašské orechy na ozdobu
- rastlinná šľahačka
Postup
- Najprv si pripravíme cesto: v mise zmiešame krupicový cukor a nastrúhané orechy, vajcia, jogurt a mrkvu. Doplníme múkou zmiešanou s práškom do pečiva a jedlou sódou, dochutíme korením.
- Tortovú formu vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou a vlejeme do neho pripravené cesto.
- Upečieme v rúre pri 140 stupňoch Celzia asi hodinu a štvrť.
- Po vychladnutí opatrne vyklopíme.
- Pripravíme si náplň: tvaroh zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, doplníme maslom a vymiešame. Nakoniec vmiešame rastlinnú šľahačku.
- Upečenú tortu dvakrát rozrežeme a natrieme náplňou.
- Všetko opäť spojíme dohromady a plochy ešte potrieme náplňou.
- Nakoniec ozdobíme nahrubo nastrúhanými orechmi.