Ochutnajte pravé americké lievance, ktoré sú ľahké, ľahké a nadýchané a skvele sa hodia napríklad pre víkendový brunch. Ak si ich chcete trochu ozvláštniť, primiešajte do cesta veľkú hrsť čerstvých čučoriedok.
Ingrediencie
- 135 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžice práškového cukru
- 130 ml mlieka
- 1 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
- 2 lyžice rozpusteného masla (necháme mierne vychladnúť) alebo olivového oleja, plus navyše na vyprážanie
Na podávanie:
- javorový sirup
- maslo
Postup
- Do veľkej misy preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ a práškový cukor.
- V samostatnej miske alebo džbáne zľahka prešľaháme mlieko a vajcia a potom zašľaháme rozpustené maslo.
- Mliečnu zmes vlejeme do múčnej zmesi a vidličkou šľaháme, kým nevznikne hladké cesto.
- Necháme cesto niekoľko minút odstáť.
- Na strednom plameni rozohrejeme nepriľnavú panvicu a pridáme kúsok masla.
- Keď sa rozpustí, pridáme naberačku cesta (alebo dve, ak je vaša panvica dosť veľká na to, aby ste vyprážali dva lívančeky súčasne).
- Bude sa to zdať veľmi husté, ale tak to má byť.
- Počkáme, až vrch lívanečku začne bublať, potom ho otočíme a vyprážame, kým nebudú obe strany zlatisto hnedé a lívanec nadobudne na hrúbku asi 1 cm.
- Opakujeme, kým nespotrebujeme všetko cesto.
- Lievance môžeme udržiavať teplé v rúre na nízku teplotu, ale najlepšie chutia čerstvé.
- Podávame s maslom a javorovým sirupom.
Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na lievance z Ameriky . Prekvapte svoju rodinu luxusnými raňajkami!