Vďaka pohánkovej múke majú tieto lahodné lievančeky ľahkú a jemnú textúru a príjemnú orieškovú chuť. To musíte vyskúšať!
Ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky pohánkovej múky
- 1 a 1/4 šálky mlieka
- 2 lyžice bieleho octu alebo čerstvej citrónovej šťavy
- 4 lyžice masla, rozpusteného, plus ďalšie na panvicu
- 1 lyžica cukru
- 3/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky jemnej morskej alebo stolnej soli
- 1 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- V miske zmiešame mlieko a ocot (alebo citrónovú šťavu) a potom necháme päť minút stáť.
- Medzitým v stredne veľkej mise prešľaháme múku, cukor, jedlú sódu a soľ.
- Do mlieka zašľaháme vajcia a vanilku.
- Uprostred múčnej zmesi urobíme jamku.
- Do jamky nalejeme mliečnu zmes a rozpustené maslo a vidličkou miešame, kým nezmiznú hrudky múky.
- Je v poriadku, pokiaľ má cesto niekoľko malých hrudiek – je dôležité cesto nepremiešať.
- Rozpálime veľkú panvicu na strednom plameni.
- Panvicu zľahka potrieme rozpusteným maslom.
- Na panvicu nalejeme ¼ hrnčeka cesta.
- Cesto jemne rozprestrieme do 10 cm kruhu.
- Keď sa okraje zdajú suché a začnú sa objavovať bublinky, obrátime.
- To trvá asi 2 minúty.
- Akonáhle lívanec otočíme, vyprážame ďalšie 1 až 2 minúty.
- Ihneď podávame s teplým sirupom, maslom a obľúbeným toppingom.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty na lievance z jogurtu . Tradičné, bezlepkové, špaldové, ale aj tekvicové!