Karfiol zapečený so zemiakmi, jarnou cibuľkou a syrom

Karfiol zapečený so zemiakmi, jarnou cibuľkou a syrom

Existuje niečo lepšie ako rozpečený syr? Nemyslím si! Vyskúšajte tento luxusný zapečený pokrm zo zemiakov, karfiolu, jarnej cibuľky, parmezánu a čedaru, ktorý si hravo zvládne pripraviť aj úplne začiatočník.

Čo budete potrebovať

  • 1 veľký karfiol (asi 1,3–1,4 kg), nakrájaný na malé ružičky
  • 4 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
  • 70 g masla
  • 1 cibuľa, nakrájaná nahrubo
  • 70 g hladkej múky
  • 1 lyžička mletej horčice
  • 750 ml mlieka
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 g zrelého čedaru, strúhaného, ​​plus 2 polievkové lyžice navyše na posypanie
  • 25g parmezánu, jemne nastrúhaného
  • 4 lyžice smotany na varenie
  • 2 lyžice jemne nasekanej čerstvej plocholistej petržlenovej vňate, plus navyše na ozdobu (voliteľne)
  • ¼ lyžičky mletého bieleho korenia
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti

Na topping:

  • 900 g zemiakov, olúpaných
  • 1 lyžica rastlinného oleja

Postup

  • Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci.
  • Pridajte karfiol a prikryte pokrievkou.
  • Keď sa voda vráti do varu, varte len 2 minúty.
  • Dobre sceďte a nechajte v sitku dôkladne vyschnúť v pare.
  • Biele časti jarnej cibuľky dajte do hrnca.
  • Pridajte maslo a cibuľu a akonáhle sa maslo rozpustí, priklopte pokrievkou a za občasného miešania varte do zmäknutia.
  • Vmiešajte múku s mletou horčicou a postupne vmiešajte všetko mlieko a vývar.
  • Varte na miernom ohni, kým zmes nezačne bublať a nezhustne.
  • Zložte z platne a vmiešajte oba syry.
  • Nechajte ich rozpustiť.
  • Pridajte smotanu, petržlenovú vňať, biele korenie a ½ lyžičky soli.
  • Omáčku zmiešajte vo veľkom pekáči s karfiolom.
  • Pridajte aj zelené časti jarnej cibuľky.
  • Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci a pridajte celé zemiaky.
  • Varte 15 minút, alebo pokiaľ nie sú takmer uvarené.
  • Nechajte odkvapkať a až vychladnú, nakrájajte ich na kolieska s hrúbkou 5 mm.
  • Na karfiolovú zmes navrstvite zemiaky.
  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia a potrite zemiaky olejom.
  • Vršok osoľte a okoreňte a potom pečte 30–40 minút, alebo kým zemiaky nezezlátnu a omáčka pod ním nebude bublať.
  • Predhrejte rúru na funkciu gril a navrch zemiakov nasypte extra čedar.
  • Nechajte v rúre, kým sa syr nerozpustí a vrch krásne nezezlátne.
  • Ak chcete, ozdobte petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte.
Zapečený pokrm z zemiakov, karfiolu, jarnej cibuľky, parmezánu a čedaru v zapekacej mise.
www.bbc.co.uk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.