Tento recept je úplne TOP! Horné kuracie stehná naložíte do nálevu z jablčnej šťavy a limonády Sprite, potom okoreníme vlastnou koreniacou zmesou a vyudíte. Nakoniec ich potrite svojou obľúbenou BBQ omáčkou a delikatesa je na stole!
Čo budete potrebovať
Na korenie:
- 2 lyžice soli
- 1,5 lyžice granulovaného cesnaku
- 1 lyžica sušenej cibule
- 1 lyžička mletého tymiánu
- 1,5 lyžičky papriky
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1/2 lyžičky mletej horčice
Na nálev:
- 1 šálka vody
- 1 šálka jablčnej šťavy
- 1 plechovka Sprite
- 1/2 šálky morskej soli
- 1 lyžica korenia
Na mäso:
- 1 balenie horných kuracích stehien
- korenie viď vyššie
- BBQ omáčka
- nálev viď vyššie
Postup
- V miske zmiešajte všetko korenie.
- Z kuracích stehien úplne odstráňte kožu a naložte ich do nálevu, ktorý pripravíte zmiešaním vody, jablčnej šťavy, Sprite, morskej soli a korenia.
- Kožu dajte na doštičku tučnou stranou nahor a ostrým nožom z nej zoškrabnite všetok tuk.
- Nechajte stehná v náleve najmenej 30 minút, ideálne aj niekoľko hodín.
- Mäso opláchnite studenou vodou a potom potrite korením.
- Dajte bokom a pripravte si udiareň.
- Obtočte kožu späť okolo stehien tak, aby bolo mäso čo najviac zakryté kožou a aby bolo odhalené čo najmenej mäsa.
- Kožu zaistite špáradlom.
- Opäť posypte korením.
- Umiestnite stehná do udiarne čo najďalej od zdroja tepla.
- Pri 110 stupňoch Celzia sa budú údiť 2 hodiny.
- Zatiaľ čo sa mäso údi, vezmite si malý hrniec a ohrejte si svoju obľúbenú barbecue omáčku.
- Pokiaľ je omáčka hustá, zrieďte ju Coca Colou.
- Vyúdené stehná namočte do hrnca s omáčkou a dajte späť do udiarne.
- V prípade potreby posypte trochou trstinového cukru.
- Asi po 10-15 minútach by omáčka mala skaramelizovať a vaše stehná sú hotové.
- Nechajte ich len pár minút odpočinúť a podávajte.