Naučte sa vyrobiť jednoduchú soľ s citrusmi a bylinkami! Skvele sa hodí na dochucovanie rôznych jedál, ako je hydina, ryby a zelenina, a môžete jej obdarovať všetkých gurmánov, ktoré máte v rodine či medzi priateľmi.
INGREDIENCIA
- 2 šálky hrubej morskej soli
- 3 lyžice čerstvých listov rozmarínu
- 1 lyžica lístkov čerstvého tymiánu
- 6 pomarančov
POSTUP
- Do veľkej misy odmerajte morskú soľ a dajte bokom.
- Rozmarín a tymián umyte a osušte.
- Odstráňte listy a zlikvidujte drevnaté stonky z oboch bylín.
- Rozmarín a tymián nasekajte ostrým nožom nadrobno a oboje odmerajte do misky spolu so soľou.
- Pomaranče umyte a osušte a pomocou zesteru nakrájajte kôru zo všetkých šiestich pomarančov na malé tenké prúžky (vyhnite sa bielej dreni pod nimi).
- Prípadne môžete pomocou malého ostrého noža olúpať kôru na veľké rezančeky a potom ju nakrájať na menšie kúsky.
- Odšťavnite dva pomaranče do malej misky.
- Pridajte čerstvú šťavu a pomarančovú kôru k morskej soli.
- Soľ dobre premiešajte drevenou lyžicou, aby sa pomarančová šťava, bylinky a kôra plne spojili.
- Zmes rovnomerne rozotrite na veľký plech na pečenie s okrajom.
- Nastavte rúru na 105 stupňov Celzia a vložte plech dovnútra.
- Pečte 30 minút, v polovici premiešajte.
- Vareškou alebo vidličkou rozbite prípadné zhluky a hotovú soľ uložte do vzduchotesnej nádoby do špajze.
- Pre najlepšiu chuť spotrebujte do 3 mesiacov.