Krehké kapustové listy plnené zmesou z mletého mäsa a ryže, zapečené s jednoduchou paradajkovou omáčkou, sú perfektným obedom či večerou. Pripravte si ich podľa nášho jednoduchého návodu!
INGREDIENCIA
- 1 hlávka bielej kapusty
- 1 šálka nevarenej ryže
- 500 g mletého bravčového mäsa (alebo mletého morčacieho mäsa)
- 200 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 malé cibule, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky nasekaného cesnaku
- ½ lyžičky sušeného kôpru
- 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a korenie podľa chuti
- 400 g konzervovaných nakrájaných paradajok so šťavou
- 1 vajce
- 1 a ½ šálky + ⅓ šálky paradajkovej omáčky
- 300 ml paradajkovej polievky z konzervy
POSTUP
- Odrežte asi 0,6 cm kus zo spodnej časti hlávky kapusty a celú hlávku vložte do vriacej vody.
- Varte asi 2 minúty.
- Zmäknuté listy olúpte.
- Zostávajúcu hlávku vložte späť do vriacej vody a opakujte, kým neolúpete všetky listy.
- Z uvarených listov odstráňte tuhé stonky.
- Z listov odrežte silné stopky.
- Dajte stranou vychladnúť.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Ryžu uvarte podľa návodu na obale, ale skráťte dobu varenia o 5 minút, aby bola ryža trochu nedovarená.
- Dajte bokom.
- Restujte bravčové (alebo morčacie) mäso, hovädzie mäso, cibuľu, cesnak a korenie na panvici.
- Zlejte všetok tuk.
- Pridajte do panvice ryžu, krájané paradajky a ⅓ šálky paradajkovej omáčky.
- Vmiešajte vajcia.
- Zmiešajte zostávajúcu paradajkovú omáčku a paradajkovú polievku v miske.
- Rozprestrite veľmi tenkú vrstvu zmesi paradajkovej omáčky do zapekacej misy s rozmermi 23 x 33 cm.
- Odstráňte silnú vňať z kapustových listov.
- Položte kapustový list naplocho a do stredu pridajte ¼ až ⅓ šálky náplne.
- Priklopte boky a listo zarolujte.
- Umiestnite do formy švom dole.
- Opakujte so zvyšnými listami a náplňou.
- Rolky prelejte omáčkou a pevne prikryte alobalom.
- Pečte 75-90 minút.
- Pred podávaním nechajte 15 minút vychladnúť.