Čiernooké fazuľa, edamame a zelené chrumkavé fazuľky – to všetko naložené v pikantnom soľnom roztoku. Tento šalát sa skvele hodí ako príloha k vášmu letnému grilovaniu a zožne väčšie ohlasy ako čokoľvek iné.
INGREDIENCIA
- 1 a ¼ šálky sušených čiernookých fazule
- 340 g čerstvých zelených fazuliek, orezaných a nakrájaných na polovicu
- 1 a ¾ šálky jablčného octu
- 1 a ½ šálky cukru
- 1 a ½ šálky vody
- ¾ šálky citrónovej šťavy
- ½ šálky olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1 a ½ šálky mrazených lúpaných sójových bôbov edamame
- 1 žltá cibuľa nakrájaná na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
POSTUP
- Opláchnite čiernooké fazule a vložte ich do veľkého hrnca so 4 šálkami vody.
- Priveďte vodu do varu, potom znížte teplotu na mierny plameň, prikryte pokrievkou a varte 45 až 60 minút alebo do zmäknutia.
- Sceďte a znovu prepláchnite.
- Fazuľu dajte do veľkej misy bokom.
- V rovnakom veľkom hrnci priveďte do varu 4 šálky vody a potom pridajte zelené fazuľky.
- Varte 5 minút domäkka a potom fazuľu sceďte a vložte do misy k čiernookým fazuliam.
- Postavte rovnaký hrniec na sporák a zmiešajte ocot, cukor, vodu, citrónovú šťavu, olej a soľ.
- Za stáleho miešania priveďte do varu, aby sa cukor rozpustil.
- Pridajte čiernooké fazuľa, zelené fazuľky, edamame, cibuľu a cesnak.
- Akonáhle sa zmes začne variť, stiahnite z ohňa.
- Poháre a viečka umyte teplou mydlovou vodou a potom ich sterilizujte 10 minút vo vriacej vode vo vodnom kúpeli.
- Nalejte zmes do pohárov o veľkosti 2,5 la ponechajte asi centimeter voľného priestoru.
- Pomocou malej špachtle odstráňte prípadné vzduchové bubliny.
- Očistite boky a okraje pohárov a zaviečkujte.
- Naplňte nádobu na vodný kúpeľ vodou, položte pripravené poháre na stojan a uistite sa, že sú poháre zakryté asi 5 cm vody.
- Priveďte vodu do varu.
- Akonáhle sa voda varí, stopnite si 15 minút.
- Pomocou klieští bezpečne vyberte poháre a položte ich na mriežku alebo utierku, aby úplne vychladli.