Pripravte si tento jednoduchý šalát zo zelených paradajok, červených paprík a mrkvy, ktorý skvele poslúži ako príloha či nátierka na chlieb.
INGREDIENCIA
- 2,5 kg zelených paradajok
- 1 kg červených paprík
- 1 kg mrkvy
- 1 kg žltej cibule
- 1 šálka olivového oleja
- 1 šálka cukru
- 3/4 šálky bieleho octu
- 3 lyžice soli
- 1/2 lyžičky celého čierneho korenia
POSTUP
- Umyte všetku zeleninu.
- Nakrájajte cibuľu, paradajky a papriky na 5 cm kocky.
- Mrkva nastrúhajte nahrubo.
- Odmerajte si olej, ocot, soľ, cukor a guličky korenia.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej a pridajte cibuľu.
- Na strednom plameni restujte asi 3 minúty, alebo kým cibuľa nezosklovatí a nezmäkne.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu a restujte ďalšie 3 minúty.
- Pridajte papriky a restujte ďalšie 3 minúty.
- Pridajte nakrájané paradajky, následne soľ, cukor, ocot a guličky čierneho korenia.
- Za občasného miešania nechajte asi 15 minút prevariť.
- Teraz je čas sterilizovať poháre na zaváranie.
- Predhrejte rúru na 100 °C.
- Pomocou horúcej vody a antibakteriálneho mydla dôkladne umyte poháre a viečka.
- Umiestnite ich priamo na mriežky rúry asi na 15 minút, alebo kým úplne nevyschnú.
- Šalát plňte do pohárov, kým je ešte horúci.
- Uzavrite poháre viečka čo najpevnejšie a otočte poháre hore dnom.
- Zakryte ich uterákom a nechajte ich 4-5 hodín sedieť, aby sa dokončil proces utesnenia.
- Šalát skladujte na chladnom mieste po dobu 3 – 6 mesiacov.