Domáce rožky

Domáce rožky

Domáce rožky a hustičky sa pečú z kysnutého cesta. V tom tkvie jediný háčik domáceho pečenia – od vysypania múky do misy po zahryznutí sa do rožku ubehnú asi 2 hodiny. Obísť to môžeme „nočným“ kysnutím, ktoré môže prebiehať aj v chlade!

INGREDIENCIA

  • 1/2 kg hladkej múky
  • hrnček vody
  • 60 g masla
  • 10 g sušeného droždia
  • 1 vajce
  • soľ
  • mak, rasca na posyp podľa chuti
  • mlieko na pomazanie

POSTUP

  1. Preosejeme potrebné množstvo múky, urobíme v nej jamku a do nej rozdrobíme droždie.
  2. Pridáme 1 lyžičku cukru a zalejeme trochou teplého mlieka.
  3. Necháme vzísť kvások, čo trvá asi 10 minút.
  4. Pridáme vlahý tuk, osolenú vodu a prepracujeme stredne tuhé cesto.
  5. Prepracované cesto necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  6. Vytvarujeme rožky.
  7. Rozvaľkáme kruh, rozkrojíme ho na 8 výsečí a stáčame od širšieho kraja k špičke.
  8. Špičku si pridržiavame druhou rukou a snažíme sa cesto natiahnuť.
  9. Stočený rožok necháme rovný alebo ho môžeme mierne zahnúť.
  10. Uložíme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech a necháme ešte asi 20 minút kysnúť.
  11. Biele pečivo pečieme v predhriatej rúre.
  12. Pred pečením potierame buď len mierne osolenou vodou alebo tukom, olejom či masťou.
  13. Keď ho potrieme celým rozšľahaným vajíčkom (alebo aj len žĺtkom či bielkom), bude zlatisté.
  14. Potreté pečivo sypeme rascou, makom, rôznymi semienkami alebo korením.
  15. Upečené necháme chladnúť na mriežke (kde chladne aj odspodu, aby nevlhlo).
  16. Zvyšné vychladnuté pečivo môžeme zabaliť do mikroténu a zmraziť.
  17. Potom ich podľa potreby rozmrazíme, potrieme vodou, rozpečieme a podávame ako čerstvé.
Biele rožky.
www.nelkafood.sk

Vyskúšajte aj naše obľúbené recepty na sladké pečivo z kysnutého cesta pre maškrtné jazýčky. Nechajte sa inšpirovať!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.