Domáce rožky a hustičky sa pečú z kysnutého cesta. V tom tkvie jediný háčik domáceho pečenia – od vysypania múky do misy po zahryznutí sa do rožku ubehnú asi 2 hodiny. Obísť to môžeme „nočným“ kysnutím, ktoré môže prebiehať aj v chlade!
INGREDIENCIA
- 1/2 kg hladkej múky
- hrnček vody
- 60 g masla
- 10 g sušeného droždia
- 1 vajce
- soľ
- mak, rasca na posyp podľa chuti
- mlieko na pomazanie
POSTUP
- Preosejeme potrebné množstvo múky, urobíme v nej jamku a do nej rozdrobíme droždie.
- Pridáme 1 lyžičku cukru a zalejeme trochou teplého mlieka.
- Necháme vzísť kvások, čo trvá asi 10 minút.
- Pridáme vlahý tuk, osolenú vodu a prepracujeme stredne tuhé cesto.
- Prepracované cesto necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
- Vytvarujeme rožky.
- Rozvaľkáme kruh, rozkrojíme ho na 8 výsečí a stáčame od širšieho kraja k špičke.
- Špičku si pridržiavame druhou rukou a snažíme sa cesto natiahnuť.
- Stočený rožok necháme rovný alebo ho môžeme mierne zahnúť.
- Uložíme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech a necháme ešte asi 20 minút kysnúť.
- Biele pečivo pečieme v predhriatej rúre.
- Pred pečením potierame buď len mierne osolenou vodou alebo tukom, olejom či masťou.
- Keď ho potrieme celým rozšľahaným vajíčkom (alebo aj len žĺtkom či bielkom), bude zlatisté.
- Potreté pečivo sypeme rascou, makom, rôznymi semienkami alebo korením.
- Upečené necháme chladnúť na mriežke (kde chladne aj odspodu, aby nevlhlo).
- Zvyšné vychladnuté pečivo môžeme zabaliť do mikroténu a zmraziť.
- Potom ich podľa potreby rozmrazíme, potrieme vodou, rozpečieme a podávame ako čerstvé.
Vyskúšajte aj naše obľúbené recepty na sladké pečivo z kysnutého cesta pre maškrtné jazýčky. Nechajte sa inšpirovať!