Nie je nič lepšie ako čerstvo upečená biela žemľa! Ešte ste žemle nikdy nepiekli? Pripadalo vám to veľmi pracné a zložité? S nami to hravo zvládnete!
- 500 g hladkej múky
- 1/2 kocky droždia
- 1 lyžička cukru
- 200 ml vody + 3 lyžice mlieka
- 3 lyžice jogurtu
- 3 lyžice zmäknutého masla
- 1 lyžička soli
- 1 bielok
- soľ, mak, alebo rasca na posyp
POSTUP
- Preosejeme potrebné množstvo múky, urobíme v nej jamku a do nej rozdrobíme droždie.
- Pridáme 1 lyžičku cukru a zalejeme trochou teplého mlieka.
- Necháme vzísť kvások, čo trvá asi 10 minút.
- Pridáme vlahý tuk, jogurt, osolenú vodu a prepracujeme stredne tuhé cesto.
- Prepracované cesto necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
- Žemle splietame z 3 pramienkov.
- Kúsky cesta rozvaľkáme na valčeky asi 15-20 cm dlhé a splietame od stredu, potom obrátime a dopliete, čo je bežný postup pekárov.
- (Alebo si na jednom konci valčeky stlačíme a prepletieme až ku koncu, čo je rýchlejšie)
- Pletieme voľne, neuťahujeme, aby cesto mohlo dokysnúť.