Domáce francúzske croissanty

Domáce francúzske croissanty

Pripravte si doma tieto tradičné francúzske croissanty, ktoré sú mäkké a nadýchané vo vnútri a zvonku sú úžasne maslové.

INGREDIENCIA

  • 1 šálka mlieka plus dve lyžice
  • 1 balíček sušeného droždia (2 a ¼ lyžičky)
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice masla izbovej teploty plus 1/2 šálky vychladeného masla a nakrájaného na štvorčeky
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 celé vajcia

POSTUP

  • Zahrejeme mlieko.
  • Do mixéra pridáme mlieko, droždie a cukor a premiešame.
  • Pridáme soľ, 2 lyžice masla a múku a miešame pri nízkej rýchlosti, kým nevznikne hladké cesto.
  • Vytvarujeme guľu a vložíme do olejom vymastenej misy.
  • Prikryjeme a necháme 1 až 1 a ½ hodiny kysnúť.
  • Z papiera na pečenie si odmeriame štvorec 20×15 cm.
  • Maslo nakrájame na tenké plátky a rozložíme ich do štvorca, kým nebude z väčšej časti plný, potom papier na pečenie pevne preložíme cez maslo.
  • Vyvaľkáme maslo naplocho.
  • Štvorček masla dáme do chladničky na 30 minút stuhnúť.
  • Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, vyvaľkáme ho do obdĺžnika s rozmermi 15 × 35 cm.
  • Do stredu položíme štvorec vychladeného masla a preložíme obe strany cesta do stredu masla tak, aby sa v strede stretli.
  • Spojíme švy k sebe.
  • Prikryjeme a chladíme 30 minút.
  • Vychladené cesto rozvaľkáme v rovnakom smere ako šev uprostred cesta, kým nezískame obdĺžnik s rozmermi zhruba 45 x 20 cm.
  • Cesto preložíme ako list, čo znamená, že prehneme spodnú tretinu nahor a hornú tretinu nadol cez hornú.
  • Otočíme cesto tak, aby odkryté okraje „listu“ smerovali k nám, a znovu vyvaľkáme do rovnakého obdĺžnika a potom opäť preložíme.
  • Prikryjeme a dáme na 1 hodinu do chladničky.
  • Opakujeme predchádzajúci proces (rozvaľkanie cesta, preloženie a chladenie – tentoraz 2 hodiny).
  • Po vychladnutí cesto rozvaľkáme do dlhého obdĺžnika.
  • Ostrým nožom orežeme okraje asi o 0,5 cm.
  • Cesto nakrájame na 6 rovnakých trojuholníkov.
  • Vyrežeme centimetrovú štrbinu uprostred dlhého konca a zrolujeme až do špičky.
  • Croissanty dávame na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Prikryjeme utierkou a necháme 2 až 2 a pol hodiny kysnúť.
  • Predhrejme rúru na 200° Celzia.
  • Vidličkou spojíme vajcia a 2 lyžice mlieka.
  • Potrieme vršky croissantov.
  • Necháme 5 zaschnúť a opäť pretrieme.
  • Croissanty pečieme 15 minút, potom znížime teplotu a pečieme ďalších 13–15 minút.
  • Pred podávaním necháme 20 minút vychladnúť.
Domáce croissanty v ošatke.
www.therecipecritic.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.