Na vytvorenie niekoľkých rôznych variantov cukroviniek potrebujeme vytvoriť základné cesto.
INGREDIENCIA:
- 500 g hladkej múky
- 500 g zmäknutého masla
- 250 g práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 5 žĺtkov
- štipka soli
POSTUP:
- Najskôr zmiešame sypké suroviny.
- Potom pridáme maslo a žĺtky a vypracujeme hladké cesto.
- Necháme v chladničke odpočinúť minimálne 2 – 3 hodiny.
V tejto chvíli máme cesto, s ktorým toho vytvoríme veľa. Môžeme tretinu cesta v tejto podobe rozváľať, vykrajovať obľúbené tvary a 5 – 10 minút piecť na plechu s papierom na pečenie vo vyhriatej rúre na 170 °C.
Dozdobiť môžeme po vychladnutí bielkovou polevou či roztopenou čokoládou.
Čo s bielkami, ktoré nám zostanú po oddelení žĺtkov? S práškovým cukrom a citrónovou šťavou si môžeme pripraviť polevu na zdobenie , ktorú môžeme dozdobiť cukroví.