Toto je NAJLEPŠÍ recept na koláč z citrónov s pusinkami zo snehu!
Čo budeme potrebovať
- Lístkové cesto
Na citrónovú náplň
- 5 veľkých žĺtkov
- 6 lyžíc kukuričného škrobu
- 270 g cukru
- ¼ lyžičky soli
- 180 ml vody
- 60 ml citrónovej šťavy
- 2 lyžičky citrónovej kôry
- 2 lyžice masla
Na sneh
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 40 ml vody
- 1 lyžička bieleho octu
- 130 g cukru
- 5 veľkých vaječných bielkov
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Listové cesto vyvaľkajte a vyložte s ňou koláčovú formu. Na dno urobte niekoľko vpichov pomocou vidličky.
- Zabaľte alobalom a naplňte dve tretiny cesta suchými fazuľami.
- Pečte 20 minút. Potom odstráňte fóliu a závažie na koláče.
- Kôru vložte späť do rúry a pečte ďalších 15 minút, alebo pokiaľ kôrka ľahko nezhnedne. Vyberte z rúry a dajte bokom.
- V stredne veľkej mise ušľahajte žĺtky a dajte bokom.
- Do hrnca pridajte 6 lyžíc kukuričného škrobu, cukor, soľ vodu a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Na strednú teplotu za stáleho šľahania priveďte do varu. Necháme minútu až dve povariť, kým zmes nezačne hustnúť.
- Akonáhle zmes kukuričného škrobu dobre zhustne, stiahnite ju z platne.
- Vezmite lyžicu zmesi kukuričného škrobu a zašľahajte ju do rozšľahaných žĺtkov, aby sa žĺtky temperovali.
- Pokračujte v zašľahávaní po lyžiciach zmesi kukuričného škrobu, kým nespotrebujete asi polovicu zmesi kukuričného škrobu.
- Potom pridajte žĺtkovú zmes späť do hrnca s kukuričným škrobom.
- Priveďte do varu, na strednej teplote za stáleho miešania. Varte 3 až 4 minúty.
- Zložte z platne a vmiešajte citrónovú šťavu, citrónovú kôru a maslo.
- Znížte teplotu rúry na 150 stupňov.
- V malom hrnci rozšľahajte 1 lyžicu kukuričného škrobu a studenú vodu, kým sa kukuričný škrob nerozpustí.
- Zahrievajte na strednej teplote a šľahajte, kým zmes nezhustne. Zložte z platne a dajte bokom.
- Šľahajte dohromady cukor a biely ocot, dajte bokom.
- Do misy pridajte bielky a ½ lyžičky vanilkového extraktu. Začnite šľahať bielky na nízku rýchlosť a postupne rýchlosť zvyšujte až na strednú.
- Akonáhle sú bielky napenené, pomaly po lyžiciach pridávajte cukor s ocot. Šľahajte, kým bielky nevytvoria mäkké vrcholy.
- Pridávajte zmes vody s kukuričným škrobom po lyžiciach a pokračujte v šľahaní bielkov.
- Zvýšte rýchlosť na vysokú a pokračujte v šľahaní, kým sa z bielkov nevytvoria tuhé špičky.
- Citrónovú náplň znovu zahrejte, kým nebude teplá. Je dôležité, aby bola náplň veľmi horúca, aby pusinky správne spojili.
- Náplň rozotrite na kruste.
- Koláč pečte 20 minút pri 150 stupňoch, kým nebude sneh zlatisto hnedý.
- Preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
Okrem receptov na koláč s citrónom sú skvelou voľbou recepty na koláče a buchty s mandarínkami ! Vyskúšajte ich sami!