Tento bohatý a výdatný recept na ragú alla Toscana z divokého mäsa, ako už názov napovedá, pochádza z Toskánska. Skúste ho a uvidíte, ako sa vám bude rozplývať na jazyku.
Čo budeme potrebovať
- 500 g diviaka
Na marinádu
- 1 cibuľa olúpaná a rozpolená
- 1 mrkva umytá a nakrájaná na veľké kúsky
- 1 stopkový zeler nakrájaný na veľké kúsky
- 2-3 bobkové listy
- 2 lyžičky borievok borievok
- 2 strúčiky cesnaku olúpané
- 1 vetvička rozmarínu
- 1 l červeného vína
- mleté čierne korenie
Na ragú
- 500 g lúpaných paradajok
- 1 cibuľa olúpaná a nakrájaná nadrobno
- 1 mrkva umytá a nakrájaná nadrobno
- 1 stopkový zeler umytý a nakrájaný nadrobno
- 2 bobkové listy
- 2 strúčiky cesnaku olúpané
- 3-4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 pohár červeného vína
- čierne korenie podľa chuti
Postup
- Kančie mäso umyjeme, nakrájame na kúsky a dáme do veľkej misy.
- Pridajte cibuľu, mrkvu a zeler, 2 olúpané strúčiky cesnaku, bobkové listy, bobule borievky, rozmarín a trochu čierneho korenia.
- Podlejeme červeným vínom a premiešame.
- Nádobu zakryte igelitom alebo vekom a nechajte 12-24 hodín odležať v chladničke.
- Po uplynutí potrebnej doby mäso sceďte a vyberte zeleninu a bylinky. Pokiaľ chcete, môžete mäso nakrájať na menšie kúsky.
- Na ragú vo veľkej panvici rozohrejte extra panenský olivový olej a mierne orestujte cesnak, mrkvu, zeler a cibuľu a pridajte bobkové listy.
- Pridáme mäso z diviaka a opečieme zo všetkých strán.
- Pridajte červené víno a nechajte odpariť alkohol.
- Znížte teplotu a varte asi 10 minút.
- Pridajte lúpané paradajky a štipku soli a korenia a varte s teplotou na minimum asi 1,5-2 hodiny. Občas premiešajte a pridajte trochu hovädzieho vývaru alebo vody, pokiaľ sa vám omáčka zdá suchá.
- Ihneď podávajte. Taliani k tomuto receptu na ragú bežne podávajú široké cestoviny pappardelle.