Úžasný vegánsky jahodový múčnik, ktorý sa skladá z nadýchaného cesta, pudingovej náplne a čerstvých jahôd, si zamilujete! Neobsahuje vajcia, mliečne výrobky, lepok ani rafinovaný cukor a navyše sa pripravuje z jednoduchých ingrediencií.
Čo budete potrebovať
Suché ingrediencie na cesto:
- 150 g ovsenej múky (v prípade potreby bezlepkovej)
- 100 g granulovaného sladidla podľa výberu
- 80 g ryžovej múky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/3 lyžičky soli
Mokré ingrediencie na cesto:
- 160 ml rastlinného mlieka
- 1/2 zrelého banánu
- 3 lyžice oleja
- 1 lyžica citrónovej alebo limetkovej šťavy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na puding:
- 5 lyžíc kukuričného škrobu
- 400 ml rastlinného mlieka
- 5 lyžíc granulovaného sladidla podľa výberu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/8 lyžičky mletej kurkumy
Na polevu:
- 450 g jahôd nakrájaných na plátky
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 1 lyžica granulovaného sladidla podľa výberu
- 240 ml vody
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia a vyložte obdĺžnikový plech papierom na pečenie (ideálne s rozmermi 26x16x4 cm).
- Ak máte oveľa väčší plech, ingrediencie zdvojnásobte.
- Všetky suché ingrediencie na cesto zmiešajte v mise metličkou.
- Mokré ingrediencie spracujte v mixéri alebo kuchynskom robote a zmes nalejte do misy so suchými ingredienciami.
- Miešajte metličkou, kým sa všetko nespojí.
- Cesto nechať asi 5 minút oddýchnuť.
- Cesto nalejte do vymastenej formy a pečte v rúre 20–25 minút, alebo pokiaľ nevyjde špáradlo zapichnuté do stredu čisté.
- Buchtu nechajte úplne vychladnúť.
- Jahody umyte a nakrájajte.
- Všetky ingrediencie na puding pridajte do hrnca a miešajte metličkou, kým v ňom nezostanú žiadne hrudky.
- Za stáleho miešania priveďte zmes do varu.
- Nechajte variť 30 sekúnd a vypnite oheň.
- Puding nalejte na cesto a rovnomerne rozotrite.
- Navrch pridajte jahody.
- Pridajte vodu, kukuričný škrob a sladidlo do hrnca a šľahajte, kým v zmesi nezostanú žiadne hrudky.
- Za stáleho miešania priveďte zmes do varu.
- Zmes bude spočiatku zakalená, ale akonáhle sa uvarí, bude číra.
- Nechajte variť 30 sekúnd a vypnite oheň.
- Zmes naložte na jahody.
- Múčnik preložte do chladničky aspoň na 60 minút (lepšie dlhšie), aby stuhol.
- Nakrájajte a podávajte!