Tento hruškový koláč s tvarohom je doslova gurmánsky kúsok. Hrušky sa pripravujú na bielom víne.
Ingrediencie:
- 150 g hladkej múky
- 50 g mletých mandlí
- 65 g cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 130 g masla
Na náplň:
- 700 ml suchého bieleho vína
- 1 celá škorica
- 4 klinčeky
- ⅛ lyžičky kardamómu
- 1 vanilkový struk
- 225 g cukru
- 5 hrušiek
- 8 plátkov želatíny
- 500 g tvarohu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 100 ml smotany na šľahanie
Postup:
- Pripravte si cesto zmiešaním všetkých suchých ingrediencií.
- Pridajte vajcia, premiešajte a pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo.
- Všetko dôkladne zmiešajte, urobte bochník, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
- Do hrnca si nalejte víno, pridajte cukor, korenie a priveďte zmes do varu.
- Nechajte prebublávať asi 10 minút.
- Potom do hrnca pridajte olúpané, na polovice nakrájané hrušky bez jadrovníka.
- Nechajte variť ešte 5 minút, potom odstavte z horáka.
- Želatínové plátky dajte napučať do studenej vody.
- Vychladené cesto rozvaľkajte podľa veľkosti tortovej formy tak, aby mierne presahovalo jej horné okraje.
- Cesto prepichajte vidličkou, dajte naň papier na pečenie a nasypte naň k zaťaženiu fazuľa alebo inú strukovinu.
- Pečte pri 180 °C počas 20 minút.
- Medzitým si nachystajte náplň.
- Hrušky vyberte zo šťavy, polovicu z nich nakrájajte na kocky a polovicu z nich roztlačte na pyré.
- Zmiešajte tvaroh, cukor a citrónovú šťavu.
- Z tejto zmesi si odoberte 2 lyžice a dajte v rajnici pomaly ohrievať, k teplej zmesi pridajte vylisované plátky želatíny a nechajte rozpustiť.
- Túto zmes pridajte k zvyšku tvarohu a dôkladne premiešajte.
- Náplň si rozdeľte na 2 polovice. Do jednej polovice pridajte hruškové pyré a navrstvite na upečený korpus.
- Druhú časť náplne zmiešajte s kockami hrušiek a vyšľahanou šľahačkou.
- Navŕšte na prvé poschodie náplne.
- Dajte na 3 hodiny vychladiť do chladničky a môžete podávať.