Leží vám hrušky úhorom? Nenapadá vás, čo z nich pripraviť? Čo tak vyskúšať tento voňavý hruškový koláč? Tento recept je úplne jednoduchý a rýchly vďaka tomu, že sa nič nemusí vážiť. Stačí klasický hrnček.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 malá lyžička soli
- ⅔ hrnčeka vychladnutého rastlinného tuku (Hera)
- ½ hrnčeka ľadovej vody
Na náplň:
- ½ hrnčeka cukru
- ¼ hrnčeka hladkej múky
- ¼ lyžičky mletej škorice
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka
- 8 ks hrušiek
- 1 lyžica masla
Na mliečnu glazúru:
- 1 lyžica mlieka
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica masla
Postup:
- V mise si zmiešajte múky so soľou, potom pridajte na kocky nakrájaný tuk a miešajte najlepšie vidličkou.
- Cesto by sa nemalo miešať príliš dlho, malo by si zachovať štruktúru podobnú drobenca.
- Potom pridajte ľadovú vodu a cesto premiešajte, nech sa všetko spojí.
- Nakoniec ho rozdeľte na 2 polovice. Z každej polovice urobte placku, zabaľte ich do potravinovej fólie a dajte do chladničky na 30 minút.
- Hrušky si olúpte, vylúpnite jadrovník a nakrájajte na cca 1 cm hrubé plátky.
- V mise si zmiešajte múku, cukor, škoricu, klinčeky a pridajte hrušky.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Na pomúčenej doske si vyvaľkajte vychladnuté cesto, aby malo priemer asi 30 cm.
- Využite okrúhly plech na francúzsky koláč s priemerom zhruba 25 cm.
- Jedno cesto dajte na dno plechu, tak aby dosahovalo až k hornému okraju.
- Na cesto položte hruškovú náplň a navrch dajte na kocky nakrájané maslo.
- Druhé cesto si vyvaľkajte na asi 25 cm placku, dajte ju na vrch spájky a spojte okraje dohromady.
- Vrchnú časť ozdobne prepichajte nožom a pripravte si glazúru.
- Zmiešajte si v miske na glazúru potrebné suroviny a potrite jej povrch spájky.
- Pečte na 175 °C asi 50 minút, priebežne kontrolujte.