Ako urobíte vegetariánsky cestovinový šalát taký báječný, že sa ho ani zarytý mäsožravec nemôže nabažiť? Zeleninu vopred marinujte! Tento recept na nabitý cestovinový šalát je šťavnatý, má plnú chuť a vyzerá rovnako úžasne, ako chutí!
Čo budeme potrebovať
- 400 g cestovín
- 30 g petržlenu (nahrubo nasekané)
- 120 g fety (rozdrobená na veľké kúsky)
Na zeleninu
- 2 papriky (1 červená, 1 žltá, nakrájané)
- 1 červená cibuľa (nakrájaná na mesiačiky)
- 1 baklažán (nakrájaný na hrubé polkruhy)
- 2 cukety (nakrájané)
- 200 g šampiňóny (polené)
- 1 zväzok špargle (nakrájané)
Na pečenie
- 65 ml extra panenského olivového oleja
- 1 lyžička soli a korenia
- 3 strúčiky cesnak
Na marinádu
- 85 ml citrónovej šťavy
- 85ml extra panenského olivového oleja
- 2 lyžičky bieleho cukru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky soli a korenia
- 1/2 lyžičky sušenej bazalky, petržlenu, oregana, tymiánu
- 1/2 – 1 lyžička chilli
Postup
- Na marinádu dajte všetky ingrediencie do pohára a dobre pretrepte.
- Na zeleninu predhrejte rúru na 250 °C.
- Zeleninu, okrem špargle pokvapkajte olejom, posypeme soľou, korením a cesnakom, premiešajte.
- Zeleninu rozložte na 2 plechy. Pečte 25 minút, raz premiešajte.
- Špargľu pokvapkajte olejom a štipkou soli a korenia.
- Pridajte ho do rúry na posledných 5 minút.
- Upečenú zeleninu preložte do veľkej misy a prelejte 1/2 marinády.
- Premiešajte a nechajte 30 minút až 3 hodiny marinovať.
- Vo veľkom hrnci s osolenou vodou uvarte cestoviny podľa návodu. Sceďte a vráťte cestoviny do hrnca.
- Pridajte zeleninu, vrátane šťavy, do hrnca s cestovinami.
- Pridajte zvyšný dresing a petržlen, potom premiešajte. Nechajte 15 minút mierne vychladnúť.
- Posypte fetou a podávajte!
Cestoviny môžete servírovať na slaný, ale aj sladký spôsob! Skúste jeden z týchto receptov na sladké cestoviny ! Čo tak lasagne na sladko s jahodami?