Mäkké bravčové kúsky s omáčkou z kyslej kapusty! Hovoríme o recepty na segedínsky guláš, jednom z tradičných maďarských gulášov, ktorý je veľmi obľúbený aj v českej kuchyni.
Čo budeme potrebovať
- 680 g bravčovej pleci
- 110 g slaniny
- 3 cibule strednej veľkosti
- 280 g kyslej kapusty
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica bravčovej masti
- 1 lyžička drvenej rasce
- 1 lyžica sladkej mletej papriky
- 1 lyžica múky
- 720 ml hovädzieho vývaru alebo vody
- 180 g kyslej smotany
- 1 lyžička soli
Postup
- Bravčové mäso nakrájajte na kocky.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno. Strúčik cesnaku olúpte a prelisujte. Slaninu nakrájajte na malé kocky. Kyslú kapustu sceďte (nepreplachujte!) a nakrájajte na kúsky.
- V hrnci rozpustite na strednú teplotu polovicu sadla.
- Pridajte na kocky nakrájanú slaninu a smažte asi 3-5 minút. Občas premiešajte. Vyškvarenú slaninu dajte bokom.
- Do rovnakého hrnca dajte zvyšok masti, posypte drvenou rascou. Miešajte.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju orestujte do zlatista.
- Zvýšte teplotu, pridajte bravčové mäso a za častého miešania opekajte mäso 3 minúty.
- Znížte teplotu na strednej, poprášte sladkou mletou paprikou.
- Pridajte pretlačený cesnak. Vymažte 1 minútu.
- Pridajte múku a smažte ďalšiu 1 minútu. Dobre premiešajte.
- Základ na segedínsky guláš osoľte, zalejte vodou alebo hovädzím vývarom.
- Priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum, prikryte pokrievkou a nechajte 30 minút dusiť.
- Až teraz pridáme opečenú slaninu, kyslú kapustu a necháme variť ďalších 30 minút, alebo kým bravčové nezmäkne. Občas premiešajte.
- Ako posledný krok pridajte kyslú smotanu, ale už nevarte.
- Osoľte podľa chuti a segedínsky guláš je hotový!
K maďarskému gulášu nemôžete podávať asi nič iné ako knedle! Pripravte si s nami tie najlepšie a najnadýchanejšie knedle na päť rôznych spôsobov . Ak nemáte chuť na knedle skúste tieto recepty na špecle , sú tak dobré!