Tento recept na segedínsky guláš je síce o niečo tučnejší, ale o nič menej lahodný! Vyskúšajte jeho delikátnu chuť.
Čo budeme potrebovať
- 500 g bravčového mäsa
- 500 g bravčového bôčika
- 180 g slaniny
- 400 g cibule
- 810 g kyslej kapusty
- 1 lyžica slnečnicového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 kocky zeleninového bujónu
- 1-2 lyžičky cukru
- 1 lyžička soli
- 2 lyžičky papriky
- ½ lyžičky rasce
- 2 bobkové listy
- 5 plodov borievky
- 5 lyžíc kyslej smotany
- 300 g zemiakov
- 500-600 ml vody
Postup
- Mäso a bôčik umyte, osušte papierovou utierkou a nakrájajte na kocky asi 2,5 cm.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte na prúžky. Cesnak olúpte a nakrájajte na kocky. Plátky slaniny nakrájajte pozdĺžne a potom na malé kúsky.
- V hrnci rozohrejte olej, pridajte slaninu a kocky mäsa a bôčika a opečte ich.
- Pridajte cibuľu a cesnak, premiešajte a opekajte asi 5 minút.
- Zmiešajte paradajkový pretlak s prísadami a pridajte vodu do hrnca. Navrch pridáme zeleninu, ďalej pridáme soľ, cukor, papriku, rascu, bobkové listy a borievky. Dobre premiešajte, priveďte do varu a stiahnite teplotu na stredne nízku.
- Guláš necháme variť 50 minút. Čas od času mäso skontrolujte av prípade potreby doplňte odparenú vodu.
- Ku gulášu pridajte kyslú kapustu a kyslú smotanu, dobre premiešajte ingrediencie a nechajte ešte 25 minút variť.
- Zemiaky olúpeme a nastrúhame do guláša pomocou strúhadla s jemnými otvormi.
- Za stáleho miešania varte ďalšie dve minúty a vypnite teplo.
- Odstráňte bobkové listy a borievky a okoreňte podľa svojej chuti.
- Segedínsky guláš podávajte s vareným zemiakom alebo knedľou.